Újfajta ülésekkel tovább növelhető a repülőgépek befogadóképessége

Forrás: turizmus.com

 2023. június 27. 13:53

A Recaro új X-Tend üléseivel a légitársaságok lehetőséget kapnak a sortávolság csökkentésére a szárnyak feletti vészkijárati sorokban, amely lehetővé teszi az Airbus A320 típusú repülőgépek befogadóképességének akár 194 férőhelyesre történő növelését.

A Recaro Aircraft Seating a napokban mutatta be az X-Tend ülést, amelyet keskenytörzsű Airbus repülőgépekhez tervezett. Az újdonsággal a szárnyak feletti vészkijárati sorokban csökkenthető a sortávolság, így nagyobb lehet a fedélzet befogadóképessége, ugyanakkor a hatóságok által előírt szélességű menekülőfolyosó megmarad – írta meg az Airportál.

Az európai EASA és az amerikai FAA előírása szerint a vészkijárati sorokban legalább 33 cm széles helynek kell lenni az előző ülés támlája és az adott szék ülőlapjának széle között. Ez okozza a nagyobb lábteret ezekben a sorokban, amiért kezdetben csak a fapadosok, majd már egyes hagyományos légitársaságok is külön pénzt kezdtek kérni.

A Recaro új megoldásaként az X-Tend ülés ülőlapjának elülső része automatikusan lehajlik, amikor az azon helyet foglaló utas feláll. Amikor az utas leül, manuálisan kell felhajtania az ülőlap elejét, amely vízszintes pozícióban rögzül, amíg a testsúlya ránehezedik.

Az ülések ülőlapjának elülső része automatikusan lehajlik

Fotó: Recaro

 

 

Az ülések használatával a szárnyak feletti vészkijárati sorok sortávolsága annyival csökkenthető, hogy a fedélzet utolsó sorába még további 2-2 ülés elhelyezhető, ezzel pedig az Airbus A320-asok maximális befogadóképessége 194-re növelhető.

Az ülést még az érintett hatóságoknak jóvá kell hagyniuk, de a német ülésgyártó már megkezdte az egyeztetéseket ügyfeleivel.

Mint ismert, a Wizz Air és az Easyjet is 186, míg például a Lufthansa 180 férőhellyel üzemelteti A320neo repülőgépeit.