Utazás a múltba vasúti pályaudvarokon

Forrás: turizmus.com

 2019. július 05. 14:33

Fel sem kell a vonatra szállni, és máris indulhatunk – méghozzá a múltba. Mindenkinek elérhető a különös időutazás, aki a stockholmi főpályaudvaron várakozik.

A svéd főváros főpályaudvarát is üzemeltető Jernhusen nevű cég virtuális és hanghatásokra is építő történelmi kiállítást készített a stockholmi vasútállomáson - olvasható a társaság honlapján.

Az utasok történelmi korszakokat képviselő várótermekben üldögélhetnek, míg el nem indul a vonatuk.

Az egyes korszakok jellemzőit és rövid, tanulságos sztorijait, vagy éppen az adott állomás történetét, úgynevezett hangzuhanyok vagy irányított hangok szolgáltatják.

E sajátos hangos-képes kiállítás kellemesen integrálódik a környezetbe, és miközben az utasok várakoznak, egyfajta oktató, ismeretterjesztő funkciót nyújtanak számukra.

Ki akarjuk emelni a sokat látott régi állomások fontosságát, mesélni építészeikről, hangsúlyozni szerepüket az adott város történelmében. Ezzel egyidejűleg tájékoztatjuk az utasokat a vasút hajdani fontosságáról az iparfejlesztésben és az utasszállításban, egyben érdekesebbé tesszük utazásukat – nyilatkozta Lotta Fogde, a Jernhusen kommunikációs vezetője.

A vasút korszaka előtt a hatalmas területű Svédország fejletlen volt, több különböző időzónával rendelkezett. A vasút megjelenése tette egységessé az országot, és az indította el az ipari fejlődést. A sínek ma is összekötik a nagy távolságokat és az ország különböző részeit. Szeretnénk megmutatni, hogy a vasút mit is jelent számunkra – nos, nem kevesebbet, mint egy nemzet összekovácsolódását, létrejöttét, amelyet az állampolgárok személyesen is megtapasztaltak – hangsúlyozta Lotta Fogde.

A stockholmi pályaudvar utasai történelmi korszakokat képviselő várótermekben üldögélhetnek, míg el nem indul a vonatuk

Fotó: jernhusen.se

A Jernhusen svéd állami vállalat, amelynek elsősorban a svéd vasút működtetése és fejlesztése a feladata, de jelentős ingatlan és áruszállítási portfólióval is rendelkezik.

A közelmúltban világszerte nagy feltűnést keltettek találmányukkal, amelynek lényege, hogy a Kungsbrohuset irodaház energiáját a közeli vasútállomáson áthaladó napi közel 200 000 ember testhőjét felhasználva teremtik meg. Ezzel melegítik fel a vizet, amely cserébe biztosítja a közel 30 ezer négyzetméteres épület állandó 22-25 fokos hőmérsékletét.

Kapcsolódó cikkek