VELOREGIO – határon átnyúló nyertes pályázat

Forrás: turizmus.com

 2019. február 14. 13:49

Kerékpáros workshopra invitálták Szombathely és térsége turisztikai szolgáltatóit, kerékpáros szervezeteit a Savaria Turizmus Nonprofit Kft. munkatársai. Az apropó egy nyertes, határon átnyúló kerékpárturisztikai pályázat volt, mely találóan a VELOREGIO címet kapta.

A pályázat az INTERREG V-A Ausztria- Magyarország Program 2014-2020 felhíváson nyert el három évre szóló támogatást, a fejlesztések összértéke 1.185.840 euró, ennek 85%-át az Európai Unió, 10 %-át pedig a magyar állam finanszírozza.

A projekt prioritásai elsősorban a természeti és kulturális örökség védelmének, támogatásának és fejlesztésének javítását fogalmazták meg, a fenntartható turizmus koncepciójára támaszkodva.

A tevékenységek megvalósításában három osztrák és három magyar szervezet – Savaria Turizmus Nonprofit Kft., Vas Megyei Önkormányzat, Kőszeg Város Önkormányzata – vesz részt.

Az együttműködés különlegessége a projekt által érintett terület nagysága, mely feltételezte a partnerek összefogását, térségi szintű szemléletét, mind a magyar, mind az osztrák megvalósítók részéről.  Valóban országhatárokon átívelő útvonalakról, közös minősítésekről, és egységes minőségbiztosítási rendszer bevezetéséről számoltak be a workshop előadói.

A résztvevőket Koczka Tibor köszöntötte, aki azon túl, hogy Szombathely MJV kulturális, sport- és turisztikai ügyeit is felügyelő alpolgármestere, maga is megszállott kerékpáros, számtalan sportverseny résztvevője.

Grünwald Stefánia, a Savaria Turizmus Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta, hogy a kerékpáros turizmus a legnagyobb ütemben fejlődő turisztikai ágazat, a turisztika szakmának fel kell készülnie az új célcsoportra.

Összekapcsolja a sporttevékenység iránti igényt a regionális természeti- és kulturális örökség egyedi felfedezésének lehetőségével. Ausztria és Magyarország határtérsége, a hegyek és alföldek adta tájképi sokfélesége, természeti és kulturális gazdagsága ideális ahhoz, hogy európai kerékpáros csúcsrégióvá válhasson.

A workshop résztvevői

Fotó: Savaria Turizmus

A Savaria Turizmus Nonprofit Kft., mint projektmegvalósító partner feladata, hogy Vas megye területén felhívja a figyelmet fentiekre, turisztikai szolgáltatókat vonjon be a létrejövő kerékpár- turisztikai kínálatfejlesztésbe és kerékpárosbarát minősítési rendszerbe, majd népszerűsítse a létrejövő kínálatot.

Mag. Christian Fraissler-Simm (Regionalentwicklung Oststeiermark), a VELOREGIO projekt vezető partnere ismertette a projekt számos célját, melyek közt különös figyelmet érdemel a természeti és kulturális örökség iránti érzékenyítés, a környezetvédelmi irányvonalak  kidolgozása a kerékpár-turizmusban, valamint a kerékpár- turisztikai minősítési rendszer létrehozása.

Kondora Bálint, a Vas Megyei Közgyűlés alelnöke, a Vas Megyei Turizmus Szövetség elnöke elmondta, hogy a megyén belüli kerékpáros fejlesztések végre összehangoltan, nagy lendülettel zajlanak. A megyét három, országos és nemzetközi fontosságú bringás túraútvonal is átszeli A Fertő-tó–Balaton közötti kerékpáros útvonal és az ún. Termál kerékpárút, ami érinti Mesterit, Celldömölköt, Sárvárt, Bükfürdőt is, majd a határt átlépve eléri Lutzmannsburgot. A harmadik útvonal fejlesztése pedig az Őrség–Balaton nyomvonalon indult el.

Kovács Bence, a Kőszegi Közös Önkormányzati Hivatal Fejlesztési Irodájának munkatársa a Kőszegen és térségében, futó pályázatok és projekttervek kerékpáros fejlesztéseit részletezte. Hiánypótló a Kirchschlag–Lockenhaus–Kőszeg–Szombathely kerékpárút hiányzó szakaszának kiépítése. A Veloregio pályázat végre lehetőséget nyújt számukra 5 mountainbike-os útvonal hivatalos kijelölésére is, melyből három a Kőszegi-hegységben, kettő pedig Kőszegtől északra valósul meg. Örömteli hozadéka a projektnek, hogy az évtizedes ellentétek után partnerként dolgoznak együtt a kerékpárosok a Szombathelyi Erdészettel az Őrségi Nemzeti Parkkal és a Vízügyi Igazgatósággal, akik az érintett területek kezelői.

Végül Szegletes Ádám, a szombathelyi Garda Hotel vezetője számolt be eddigi határon átnyúló tapasztalataikról, a kerékpár-turisztikai kereslet és kínálat viszonyáról.

Az együtt munkálkodás oroszlánrésze a következő hónapokban várható, amikor is a leginkább érintettek: a turisztikai szektorban működő vállalkozások, a kerékpáros szakmai szervezetek, és az egyre aktívabb civil szerveződések további szakmai fórumokon egyeztetik álláspontjaikat a projektpartnerekkel.