Veszélyben az USA turizmusa

Forrás: turizmus.com

 2017. február 15. 16:31

A World Travel & Tourism Council (WTTC) keményen figyelmezteti az amerikai elnök új adminisztrációját. Az Egyesült Államok a határok lezárása miatt ugyanolyan helyzetbe kerülhet, mint a 9/11-es terrortámadás után – stagnálni fog az utazási és turisztikai szektor.
A súlyos megállapításokat David Scowsill, a WTTC igazgatótanácsának elnöke, jelentette ki február 14-én, Las Vegasban elmondott beszédében. A szigorúbb vízumszabályok miatt 9/11 után 600 milliárd dollárnyi veszteséget könyvelhetett el a turizmus, és 9 százalékkal esett vissza a nemzetközi utazások száma a 2001-2009-es időszakban.

Félő, hogy a Trump-kormány ugyanilyen irányba viszi az országot, ez pedig nagyon erős hatást fog gyakorolni az ország idegenforgalmi szektorára, amely a GDP több mint 8 százalékát adja. Az Egyesült Államok munkaerőpiacán a foglalkoztatottak 10 százaléka dolgozik a turizmusban, illetve a közvetlen kiszolgáló háttér ágazatokban – emlékeztetett Scowsill.

A légitársaságok, a szállodák és az utazási irodák már most visszaesésről számolnak be, ami a nemzetközi várható forgalmat illeti – annak hatására, hogy hét ország állampolgárai számára gyakorlatilag megtiltották az USA-ba való belépést. Várható tehát, hogy az üzletemberek és a nyaralni vágyók a jövőben módosítják utazási terveiket.

New York - Times Square

Scowsill nem kertelt, amikor több megfontolandó szempontot ajánlott az elnök tanácsadói figyelmébe: fel kell ismerni, hogy a turizmus kulcsfontosságú generátora az amerikai foglalkoztatásnak és a gazdasági fejlődésnek. Tartsák távol a turizmust a politikától. Attól, hogy néhány ország állampolgárait nem engedik be, nem lesz nagyobb biztonságban az amerikai nép.  Emlékezzenek a legutóbbi gazdasági válság időszakára. A turisták, a világjárók nagyon sok célország közül választhatnak és máshová fognak utazni, nem az USA-ba. Használják a legmodernebb technikákat – éppen annak érdekében, hogy csak azok léphessenek be az Államokba, akik nem veszélyesek.

Mindezen el kell gondolkodni az elnöknek, hiszen azt ígérte, hogy munkahelyeket teremt és Amerika ismét nagy lesz. Erre éppen a turizmus a megfelelő válasz. És itt nemcsak közvetlenül a turizmusról van szó, hiszen az USA-ba érkező turisták repülőgépeket, autókat, buszokat használnak, miközben költik a dollárjaikat, tehát számos iparág sorsa – és munkahelyek milliói – függhet tőlük közvetve.

A turizmus általában nem kerítéseket szándékozik építeni, és nem akarja megnehezíteni a beutazást különféle szabályokkal, hanem éppen ellenkezőleg, könnyebbé szeretné tenni az emberek utazását. „A mi szektorunk hidakat épít kultúrák és földrajzi távolságok, valamint vallási meggyőződések között, miközben aduásza lehet a munkahelyek fejlesztésének és a gazdasági növekedésnek” – mondta végül Scowsill.

Kapcsolódó cikkek