Veszteséges az utazásszervező cégek negyede

Forrás: turizmus.com

 2016. július 21. 15:01

Tavaly több mint 30 százalékkal emelkedett a megszűnő utazásszervező cégek száma, idén viszont már az első félévben annyi céget alapítottak ebben az ágazatban, mint 2015 egészében.

Az utazásszervezési piac évről évre tisztul. Tavaly több mint 30 százalékkal emelkedett a megszűnő cégek száma ebben az ágazatban. Jó hír azonban, hogy a felszámolással megszűnő cégek száma jelentősen, 41 százalékkal csökkent. Az üzleti lehetőséget ismét egyre többen látják meg e területben, hiszen idén már az első félévben annyi utazásszervező céget alapítottak, mint 2015 egészében – derül ki az Opten céginformáció szolgáltató adataiból.

Az utazási célpontok beszűkülése, átrendeződése, valamint az utazási irodák reakciója a változásokra nagymértékben alakíthatja át a hazai utazásszervezési piacot is. Az, hogy a világban lezajló folyamatokat hogyan reagálják le a turizmusból élő vállalkozások, üzleti előnyt és hátrányt is jelenthet számukra. Egy dolog azonban biztosra vehető: a közel 1300 céget és mintegy 5000 alkalmazottat magába foglaló piac átalakulóban van. Mint minden változásnak, ennek is lesznek nyertesei és vesztesei.

 

A nyereségességet tekintve az utazásszervezők piaca számára 2015. igen jó év volt, azonban a cégek csaknem negyede így is veszteséggel zárta a múlt évet.

Az utazásszervező cégek életkor szerinti megoszlásában látható, hogy több mint 7 százalékuk még 2 éve sem működik, közel negyedük 2 és 10 év közötti, míg majd 60 százalékuk már több mint 10 éves múlttal rendelkezik.

Az alkalmazotti létszám szerint vizsgálva a cégeket kirajzolódik, hogy 5 fő feletti alkalmazotti létszámmal csupán minden nyolcadik cég büszkélkedhet, 20 főnél több foglalkoztatott pedig csak minden negyvenedik cégnél van. A cégek közel kétharmada egyszemélyes vállalkozás.