Világörökségek és a fal leomlásának 25. évfordulója a német beutazás fókuszában

 2014. április 16. 23:47

Németország turizmusa látványosan fejlődik, és ebben komoly szerepe van a magyar vendégeknek – foglalható össze a DZT Német Turisztikai hivatal április 16-i tájékoztatójának üzenete, melyen első ízben mutatkozott be hivatalosan is a szakma előtt Czeiszing Miklós, a magyarországi képviselet vezetője.

A turizmust Németországban nem bízzák a véletlenre komoly statisztikákon és elemzéseken nyugvó, megalapozott tervek alapján építkeztek az elmúlt években, következetesen. Az eredmények önmagukért beszélnek, évről évre nő a vendégéjszakák száma még azokból az országokból is, mint például hazánk, ahol a jövedelmi viszonyok alakulása talán ezt nem minden esetben incfokolná.

Az úti cél Németország, ahol a turizmus ma már kétszer annyival (körülbelül4,3%-kal) részesedik a GDP-ből, mint az autóipar, tavaly 4,5 %-kos bővülést tudott elérni a vendégéjszakák tekintetében, és további 5,5%-kos bővülést prognosztizálnak erre az évre, miközben megőrzik az előkelő második helyet az európaiak körében legkedveltebb úti célok között. Ezen a listán egyébként Spanyolország előzi meg és Franciaország követi Németországot, ám a tendencia azt mutatja, hogy hogy Németország egyre inkább  a sarkában van az első helyezettnek, miközben Franciaország lemaradása nő – mondta el Dernovics László, a DZT közép-kelet-európai régióért felelős vezetője.

Kiemelte továbbá, hogy Németország folyamatosan rekordokat dönt a vendégéjszakák tekintetében, 2020-ig a cél a 80 millió éjszaka elérése (a jelenlegi szintén rekordnak számító 72 millióról).

Dernovics László a turizmusmarketing főbb sarokpontjait elemezve bemutatta: elsősorban a városok és kultúra, illetve a természet és pihenés tengelyek mentén zajlik Németország turizmusának kommunikációja, illetve a korábbiakhoz hasonlóan hangsúlyos kiemelt témák lesznek idén a fókuszban. Ilyen az UNESCO Világörökségek, melyből szám szerint 38 (!) van Németországban, ezeket 7 téma és 8 útvonal mentén igyekeznek bemutathatóvá tenni a turisták számára. Szintén kiemelt figyelmet kap a fal leomlásának 25. évfordulója, illetve a közelgő Luther év.

A szép számban megjelent újságírók számára Czeiszing Miklós, a DZT Német Turisztikai Hivatal magyarországi képviseletének novemberben kinevezett vezetője ismertette a magyar kiutazásra vonatkozó adatokat. Ezek között érdekesség, hogy 2006 óta összességében 67%-kal bővült a magyar vendégéjszakák száma Németországban. A legkedveltebb tartományok Bajorország, Baden-Würtenberg és Észak-Rajna-Wesztfália voltak, a legnépszerűbb városok pedig Berlin, München és Frankfurt. A motivációk között a városlátogatások után a vidéki üdülés következik.

Mint Czeiszing Miklós elmondta, idén nagyon aktív médiakampány keretében kívánják a fő termékekre felhívni a figyelmet, és bíznak benne, hogy a magyarok érdeklődése még tovább bővül, elérve azt, hogy 2020-ig a jelenlegi 712 ezer éjszaka 800 ezerre nő.