Visszaesett a prágai repülőtér nyári forgalma

Forrás: MTI

 2014. szeptember 24. 00:01

A Kelet-Európából érkező légi utasok számának csökkenése miatt másfél százalékkal – 2,5 millióra – visszaesett a prágai repülőtér utasforgalma a nyári hónapokban.

A repülőtér kimutatásai szerint júliusban éves szinten 23 ezerrel, augusztusban 17 ezerrel kevesebb utas vette igénybe a Václav Havel Repülőteret. A legfőbb ok, hogy nagymértékben csökkent Kelet-Európából, elsősorban a Moszkvából, Kijevből és Szentpétervárról érkező utasok száma – közölte Eva Krejcí, a repülőtér szóvivője kedden.

Mindezek ellenére az idei év első nyolc hónapjában 7,5 millió utas vette igénybe a repülőteret, ami egyszázalékos növekedés. A szóvivő szerint a repülőtér vezetése úgy véli, hogy ezt a mérsékelt növekedést az év végéig fenn lehet tartani. Ez azonban nagymértékben az ukrajnai helyzet alakulásának a függvénye.

Az ukrán–orosz konfliktus következményeit a Karlovy Vary-i repülőtér is megérezte. Míg az első félévben az Oroszországból érkező utasok száma egy százalékkal, augusztusban viszont már 9,6 százalékkal csökkent éves viszonylatban.

Csökken a Prágából Oroszországba utazók száma is. Júniusban mintegy 20 ezer ember utazott Prágából Moszkvába, ami 30 százalékos visszaesés. Júliusban a visszaesés éves szinten 16 százalékos, augusztusban pedig 14 százalékos volt.

A prágai Václav Havel Repülőtér utasforgalma tavaly 11 milliót tett ki, ami 1,5 százalékkal több, mint a megelőző esztendőben.