Zűrös transzatlanti járatok a LOT-nál

Forrás: AIRportal.hu

 2018. november 22. 15:16

Több Budapest és New York JFK, valamint Chicago között közlekedő, transzatlanti járatát törli a LOT lengyel légitársaság november végén és december első felében.

A légitársaság foglalási rendszeréből eltűntek a november 26-án, hétfőn New York JFK-re, valamint 27-én, kedden Chicago-ba, és onnan visszafelé közlekedő járatok. A LOT weboldalán szereplő adatok szerint ugyancsak lezárták a foglalási lehetőséget a december 2, 3, 9 és 10-én New Yorkba induló járatokra, valamint a december 4-én, és 11-én Chicago-ba, és a felsorolt napokon Budapestre, vissza közlekedő gépekre. Amennyiben a foglalási rendszer adatai helytállóak, összesen nyolc járatpár, azaz 16 járat marad ki a következő három hétben.

A légitársaság weboldala szerint a december 6-án és 7-én New Yorkba, valamint a 8-án Chicago-ba és az onnan visszafelé közlekedő járatokat a LOT Boeing 787-8 Dreamlinere repüli a Rolls-Royce hajtómű problémák miatt bérelt EuroAtlantic Boeing 767-300-as gépek helyett.

Ezek alapján arra lehet következtetni, hogy a LOT által személyzettel együtt bérelt (wet lease) EuroAtlantic Boeing 767-300-as – akár karbantartás, akár más okból történő – kiesése, vagy a gép a LOT hálózatban más járatokra történő áthelyezése miatt kellett törölni a Budapestről közlekedő transzatlanti járatokat.

A Rolls-Royce Trent 1000 hajtóművek problémái miatt kellett járatokat törölni

Fotó: AIRportal.hu

Az AIRportal.hu a járatok törlésével kapcsolatban megkereste a légitársaság budapesti képviseletét és sajtó osztályát, a cég egy rövid angol nyelvű közleményt juttatott el részére:  „A LOT úgy döntött, hogy kis mértékben csökkenti a kapacitást a New York és Chicago járatokon a gyengébb forgalmú téli időszakban, ami jelentős keresletcsökkenést mutat az utasok részéről a légiközlekedési iparágban. A döntést a Rolls-Royce Trent 1000 típusú hajtóművek problémái miatt kellett meghozni, melynek következtében a LOT három Dreamliner repülőgépe ideiglenesen nem repülőképes. A döntés meghozatalakor a LOT azt tartotta szem előtt, hogy a lehető legkisebb legyen a kiesés mértéke és fenntartható legyen a járathálózat üzemelése. A változásokról az összes érintett utast előre tájékoztatta a légitársaság és a lehető leghamarabb közlekedő járatra átfoglalta az utasokat.”

Az elmúlt időszakban az AIRportal olvasói több levélben kifogásolták a LOT panaszkezelési gyakorlatát. A Dreamlinerek hajtóműproblémái miatt ugyanis a légitársaság augusztus elejétől bérelt repülőgépekkel teljesíti Budapestről induló transzatlanti járatait. Augusztus 4-től egy hónapig a spanyol Air Europa Airbus A330-200-asa, majd azt követően a portugál EuroAtlantictól bérelt öregecske Boeing 767-300-as repüli a Budapest – New York és – Chicago útvonalakat.

Kapcsolódó cikkek

Járattörlések a LOT-nál

2018. október 26.