Kétmillió eurót veszített a sztrájk miatt a LOT

Forrás: AIRportal.hu

 2018. november 13. 17:04

A kéthetes sztrájk nagyjából 2-3 millió eurós kárt okozott a légitársaságnak a LOT vezérigazgatója szerint.

Rafal Milczarski a IATA madridi konferenciáján felidézte, hogy a két hétig tartó sztrájk hatása limitált volt, hiszen az első járatot az akció negyedik napján törölték. Most két év áll a cég rendelkezésére, hogy tartós megoldást találjon a problémára. A történtek hátterében Milczarski szerint az áll, hogy a LOT az elmúlt időszakban rendkívül sikeres volt, míg 2012-ben a csőd szélén voltak. Ezt a sikert a dolgozók is érzik, tudják, ezért elkezdtek többet követelni. Az európai légiközlekedésben zajló sztrájkokkal kapcsolatban a LOT vezetője azt mondta, ezektől mindenki szenved, de mégsem kezelik a problémát jogi szinten. A szakszervezet sztrájkolhatnak, de a végén a légitársaságnak kell kártalanítania az utast. Valamit tenni kell, mert ezek a folyamatok már a légitársaságok versenyképességét rontják – tette hozzá.

A sztrájkok már a légitársaságok versenyképességét rontják

Fotó: msp.gov.pl

Milczarski beszélt a varsói repülőtér jövőjéről is. Mint mondta, a Chopin repülőtéren fennálló kapacitáshiányt jelentős részben a LOT fejlődése okozza, de a repülőtér sem alkalmas arra, hogy ekkora forgalmat kezeljen, hiszen nem gyűjtő-elosztó, hanem regionális repülőtérnek tervezték. Emiatt a LOT vezetője szorgalmazta a lengyel kormánynál, hogy gyorsítsák fel az új varsói repülőtér fejlesztését. Ezt a problémát már 2008-2009-ben kezelni kellett volna, de a kormányok nem tettek semmit, így 10 éves késedelembe kerültek.

Korábban Alexandre de Juniac, az IATA vezetője a konferencián felvetette a légiutasok kártalanításáról szóló 261-es uniós irányelv módosítását. Ezzel kapcsolatban Milczarski azt mondta, az lenne a fair, ha késés vagy törlés esetén az utas visszakapná a jegye árát. A jelenlegi rendszerben ugyanis az utas sokszor jóval nagyobb kártérítésre jogosult, mint amennyibe a jegye került.