A mi szecessziónk - Vendégségben Ráthéknál

Forrás: turizmus.com

 2018. szeptember 13. 15:00

A Városligeti fasorban lévő Ráth György villa 300 millió forintból újult meg.

A cél az volt, hogy helyet adjon egy kivételesen gazdag szecessziós gyűjteménynek, és a rá reflektáló kortárs műveknek, valamint bemutassa Ráth György otthonának egyes enteriőrjeit.  Ezzel egy újabb, turisztikai szempontból is csalogató magas színvonalú budapesti kiállítótér jött létre.

A csütörtöki megnyitón Cselovszki Zoltán, az Iparművészeti Múzeum főigazgatója szólt a kiállítás létre hozóiról, szólt az adományozó családokról és a műgyűjtőkről. Az Iparművészeti Múzeum gyűjteménye kapott itt most helyet, hiszen a múzeum éppen nagyrekonstrukción esik át. Ez a villa – igaz, viszonylag szűkös helyen – de elegáns környezetben vonultat fel műtárgyakat, amelyek az elmúlt 100 év alatt semmit nem veszítettek szépségükből.

Porcelángyűjtemény

Fotó: turizmus.com

A kiállításon új megközelítéssel, a 21. századi ember szemszögéből prezentálják a kurátorok a szecessziót, érzékeltetve a mi viszonyulásunkat az utolsó egyetemes stílushoz – ahogy a szakemberek fogalmaznak.

Enteriőrökben mutatják be az egyetemes szecesszió három meghatározó (brit, osztrák, francia) irányát. Magyarországi otthonokba nyújt bepillantást a szecessziós ebédlő és a fogadószoba. Tárgyak sokaságát csodálhatjuk meg látványtári elrendezésben, köztük Zsolnay kerámiákat, Gallé és Tiffany üvegeket, Lalique ékszereket. Felvillantják a keleti művészet hatását, főként Bugatti exkluzív bútorai révén, és bemutatjuk a századforduló magyar művészetében az erdélyi gyökerek és a magyar nemzeti múlt inspiráló szerepét is.

Historizáló ebédlő

Fotó: turizmus.com

Az egykori tulajdonos, Ráth György (1828-1905), az Iparművészeti Múzeum első főigazgatója otthonában képtára és historizáló ebédlője rekonstrukciójával emlékezünk a 190 esztendeje született kitűnő polgári műgyűjtőre. Első alkalommal látható gyűjteményéből egy szecessziós ízlésű nagy pálmatartó díszedény, a Minton cég gyártmánya. Több tárgy restaurálására most került sor, eddig – állapotuk miatt – nem szerepeltek kiállításon. Közülük elsősorban a csillárok nyújtanak exkluzív élményt, de a bútorok is magas tervezői-kivitelezői zsenialitásról tanúskodnak.

Ráth szellemisége

Fotó: turizmus.com

Ráth szellemiségének megfelelően a villában ezúttal is a régmúlt és a jelen alkotásai együtt lesznek jelen, hiszen két kortárs üvegművész szecesszió-ihlette művei szintén helyet kapnak a térben. Tervek szerint a további időszaki kiállítások egyaránt bemutatnak majd történeti és kortárs műalkotásokat.