A világ legkedveltebb úticélja

Forrás: ehotelier

 2017. november 22. 13:13

Az Ispos „Be-Italy" címmel készített egy kutatást az Enitnek, az olasz nemzeti turisztikai ügynökségnek, amely 18 országban kutatta az „Olaszország-márkát".


Készülj Fel!

Nem meglepő módon jó eredmények születtek: a megkérdezettek 37 százaléka választotta Itáliát, amikor azt a kérdést tették fel, hová utazna, ha nyerne egy utazást. Ezzel az aránnyal Olaszország megelőzte az Egyesült Államokat (32 százalék) és Ausztráliát (31 százalék), ami mutatja különleges vonzerejét.

Fabio Maria Lazzerini, az Enit tanácsadója egyenesen szuperhatalomnak nevezte hazáját, és hozzátette, hogy az adatok egy pozitív trendet jeleznek, ami az ország művészeti, természeti és kulturális értékeinek köszönhető, és még valaminek, amit szerinte sehol máshol nem lehet megtalálni: az olasz életstílusnak.

Ezeket az elemeket használják Olaszország 2018-as promóciós kampányában, amelynek központi eleme az étel és a bor lesz.

Olaszország megelőzte az Egyesült Államokat és Ausztráliát


Az Ipsos kutatása szerint már most is ez az utazók egyik legfontosabb motivációja: 48 százalék ezért megy Olaszországba, ez körülbelül ugyanannyi, mint ahány embert a városok és a műemlékek vonzanak (48 százalék). Az első dolog, ami az utazók eszébe jut Olaszországról, az a főzés (23 százalék). Lazzerini szerint amit fejleszteni kell, az többek között a kevésbé ismert desztinációk promótálása.

A turizmus az olasz gazdaság egyik legfontosabb szektora, 2016-ban a munkavállalók 12,6 százalékát foglalkoztatta és a GDP 11,1 százalékát szolgáltatta. 2017-ben a rekorderedményeket felmutató nyári szezonnak köszönhetően valószínűleg javult a teljesítménye: az Eurostat adatai szerint az idei év első félévében 11,8 százalékkal ért el jobb eredményt, mint az előző év azonos időszakában. A növekedés másik fontos faktora, hogy a Schengeni övezet országai közül Olaszország a célpontja a legtöbb hosszú távú utazásnak: 2016-ban több mint 39,7 millió turista érkezett nem EU-tagországból. Nagyon kedvező Olaszország webes megítélése is: tavaly 89,9 százaléknak pozitív volt a véleménye róla, ami 1,5 százalékos növekedés 2015-hoz képest.

Dario Franceschini turizmusért és kulturális örökségért felelős miniszter elégedett volt a 2017-es munkával, és elmondta: a következő éveknek arról kell szólniuk, hogyan irányítsanak egy növekedő iparágat. 2019 a slow turizmus éve lesz, és ő is megemlítette, hogy fejleszteni kell a kevésbé ismert, de fenntartható turizmus biztosítani képes desztinációkat.