A világ legnagyobb múzeumi LCD fala a Szépművészeti Múzeumban

Forrás: MTI

 2019. január 22. 13:56

Január 22-től használhatja a közönség a világ legnagyobb, érintőképernyős múzeumi LCD falát a Szépművészeti Múzeum Márvány csarnokában. Az eszköz csaknem 300 műtárgy adatait jeleníti meg interaktív módon.

A 15 méter hosszú múzeumi fal olyan élményt nyújt, amihez másképpen nehezen lehetne hozzájutni – hangsúlyozta a berendezés keddi bemutatóján Gerhardt Ferenc, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke, méltatva a nemrég „fantasztikus szépségben” felújított múzeumépületet is. Tihanyi Kinga, a múzeum kommunikációs igazgatója az eszköz működését bemutatva hangsúlyozta, az LCD-fal segít a látogatóknak összeállítani a kiállításban bejárandó útvonalat, de utólag is érdemes felkeresni a QR-kódok segítségével okostelefonra is letölthető rengeteg plusz információ kedvéért.

Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója hozzátette: a jegybank 150 millió forintos támogatása nélkül nem tudták volna beszerezni a hatalmas LCD-falat, amellyel azok figyelmét is az állandó gyűjtemény kincseire szeretnék irányítani, akik már jártak az állandó kiállításban.

Ilyen méretű LCD-falat eddig egyetlen múzeumban sem állítottak fel

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Az október 31-i újranyitás óta már több mint 100 ezren látogattak a Szépművészeti Múzeumba. Az LCD-fal ezért csak a gyűjtemény olyan darabjait mutatja be, amelyek jelenleg is részei az állandó tárlatnak: az egyiptomi Óbirodalom korától a 18. századig mintegy 300 festményt, szobrot és egyéb műalkotást.

Back István, az LCD-falat kifejlesztő Back és Rosta Kft. alapítója elmondta, hogy Kínában már számtalan múzeumban, bevásárlóközpontban, repülőtéren megtalálható a Magic Wall néven ismert eszköz, melyet azonban ekkora méretben még sehol nem állítottak fel. A 21 kijelzőből összeálló interaktív falat egyszerre akár 30-40 látogató is használhatja.