Vukot festették egy józsefvárosi ház tűzfalára

Forrás: MTI

 2019. október 22. 10:41

Elkészült az óriásfestmény a Józsefvárosban található Baross utca 109. szám alatti ház tűzfalán, amelyen a Vuk című rajzfilm karakterei láthatók. Érkezik Vízipók-csodapók is.

A Színes Város Csoport művészei Józsefváros önkormányzata támogatásával ismert magyar meséket festenek fel a VIII. kerületben. Először a Szaffi valósult meg a Szigony utca 10. szám alatt 600 négyzetméter nagyságban, az elmúlt két hónapban pedig a Vuk karaktereit festették fel 800 négyzetméter nagyságú felületre.

A Vuk című rajzfilm karakterei egy józsefvárosi ház falán

Fotó: MTI/Mohai Balázs

Várhatóan négy héten belül elkészül a Vízipók-csodapók, ezt a Macskafogó, valamint a Vuk folytatása követi, és a tervek között szerepel Somogyi János festőművész 1965-ben készült, Nők galambokkal című sgraffitójának újragondolt változata a Tolnai Lajos utcában.

Három évvel ezelőtt indult útjára az a kezdeményezés, hogy régi magyar mesék kerüljenek a VIII. kerület lakóházainak falára. A tűzfalak minden esetben energetikai korszerűsítésen is átesnek, amely megoldásnak köszönhetően hosszú távon fejlesztik a társasházak homlokzatait. A projektekre a társasházak az önkormányzatnál, pályázat útján jelentkezhettek.

A közlemény idézi Megyeri Andrást, a Színes Város Csoport alapítóját, aki elmondta: a tíz évvel ezelőtt életre hívott kezdeményezés eredeti célja többek között az volt, hogy hídszerepet alakítsanak ki az alkotó művészek, a helyi közösségek, a civil szervezetek, az önkormányzatok, és a nagyvállalatok között.

Mostanra közel száz hazai projekt valósult meg, és születtek alkotások Londonban, Moszkvában és Berlinben is, összességében pedig több tízezer négyzetméter falfelület újulhatott meg a program során.