Arcus Temporum Pannonhalmán – idén augusztusban is

Forrás: turizmus.com

 2020. július 10. 13:29

A Pannonhalmi Főapátság 2020-ban is megszervezi az Arcus Temporum Pannonhalmi Művészeti Fesztivált.

Evgeni Koroliov világhírű zongoraművész, Mácsai Pál színművész, Batta András zenetörténész – csak néhány név azok közül, akik idén augusztus 21-23. között vendégségbe hívnak a monostor ezeréves falai közé.

„Vendégségben” – ez a Pannonhalmi Főapátság idei kulturális évadjának mottója. Furcsán hat ez az egyszerű szó az elmúlt hónapok bezártsága után. Felértékelődött a normalitás: vendégnek és vendéglátónak lenni sokkal több érzelmet is jelent, ami a XVI. Arcus Temporum Kortárs Művészeti Fesztiválnak is különös meghittséget ad. A látogatók és művészek között egy sokkal mélyebb találkozás jöhet létre, ami furcsamód a járványhelyzetnek köszönhető. Bensőséges hangulatot kölcsönöz és segíti a teljes átélést, hogy a koncertekre csak korlátozott számban érhetőek el jegyek – olvasható a Pannonhalmi Főapátság közleményében.

Bensőséges hangulatú koncerteknek és előadásoknak ad otthont a monostor idén augusztusban

Fotó: Facebook

Nem csak emiatt lesz azonban az idei fesztivál rendhagyó és egyedi. A zenében és az irodalomban is jubiláló művészek állnak a középpontban. Egyikükkel, a kétszázötven éve született világhírű zeneszerzővel, Beethovennel indul a koncertsorozat. A másik a Kossuth-díjas író, Esterházy Péter, aki idén lenne hetvenéves. Oratorium Balbulum című művét a Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, Mácsai Pál eleveníti majd meg.

Intellektus, virtuozitás, nemzetközi versenysikerek. A világhírű zongoraművész Evgeni Koroliov az idei Arcus díszvendége. Az orosz zenészt a magyar közönség leginkább Bach- és Mozart-játékosként ismeri, ezúttal rendhagyó módon Beethoven műveit kelti életre. Saját bevallása szerint a magyar művészek is közel állnak hozzá. Egy interjúban ezt nyilatkozta: „Bartókot, Ligetit és Kurtágot szívesen játszom, s nem csak tiszteletet ébresztenek bennem, hanem nagyon szeretem is a műveiket.” Ugyanitt Bartók Bélát, Kodály Zoltánt, Kurtág Györgyöt és Ligeti Györgyöt is a 20. század elsőrangú zeneszerzőinek nevezte.

Az idei fesztiválon „titkokra” is fény derül. A nagyközönség előtt elzárt tereket is felfedezhetnek a látogatók. Az orgonatúra alatt a Pannonhalmi Főapátságban lévő összes orgonát bemutatják és megszólaltatják, és az érdeklődőket elkalauzolják egyebek között a Gyilokfolyosóra. Arra a különleges hangulatú menedékre, amely a tatárjárás idején negyven szerzetesnek nyújtott védelmet.

 

Az újdonságok mellett ismerős arcok is feltűnnek a három napban. Keller András hegedűművész, a fesztivál művészeti vezetőjeként, már szinte hazajár Pannonhalmára. Az elmúlt évek is bizonyították, hogy előadásmódja és karmesteri vezénylése minden alkalommal életre szóló élményt nyújt a hallgatóságnak. Ő maga pedig a fesztiválról tavaly így nyilatkozott: „Pannonhalmán a különleges, erős atmoszférától lesz rendkívüli a kortárs zene. Ezt nem tudjuk megmagyarázni. Talán nem is szükséges.”

A fesztivál részletes programja itt található.