Ausztriában a járvány erősödésével az oltatlanokra kijárási tilalom várhat

Forrás: turizmus.com

 2021. október 23. 10:42

Ausztria újabb szigorításokat készül életbe léptetni, amennyiben erősödik a járvány, ezek azonban csak oltatlanokat érintik, a beoltottak és gyógyultak mentesülnek majd a most bejelentett korlátozások alól.

Alexander Schallenberg osztrák kancellár pénteken a járványhelyzetet illetően tanácskozott Wolfgang Mückstein egészségügyi miniszterrel valamint a tartományok vezetőivel – derül ki Kovács Balázs, Ausztriában élő magyar turisztikai szakértő szakmai blogjából.

Mint írja, Ausztriában bőven rendelkezésre áll a megfelelő oltóanyag, amelynek felvételét folyamatosan sürgeti a kancellár. „Szükségtelenül botladozunk egy újabb járványhullám felé, amely azonban már oltatlanok járványa lesz. A következő hónapok számukra igen nehezek lesznek” – vetítette előre a kancellár tanácskozást követően.

ausztria_123rf

Amennyiben az országban eléri az intenzív ágyak kihasználása a 30 százalékot, az oltatlanokra kijárási tilalom vár

Fotó: 123rf.com

Péntek este ülésezett a kormány, majd bejelentésre is kerültek a frissen meghozott döntések. Ennek értelmében:

– amennyiben szövetségi szinten a kórházakban található intenzív ágyak leterheltsége eléri a 25 százalékos szintet (500 ágy), onnantól az éttermekbe, szállodákba, kulturális- és sportrendezvényekre a belépéshez már csak az oltási- és gyógyultsági igazolást fogadják el, a teszteket már nem.

– ha a járvány tovább erősödne és az intenzív ágyak kapacitás-kihasználtsága elérné a 30 százalékot (600 ágy), az oltással nem rendelkezők már csak nagyon kivételes esetben hagyhatnák el lakóhelyüket: számukra kijárási korlátozás lép életbe.

Jelenleg Ausztriában 220 intenzív ágy "foglalt", amely az összes kapacitás 11 százaléka. Az intézkedések alól kivételt képeznek az egészségügyi okból nem oltható személyek, illetve a 12 év alatti gyermekek.

Ugyancsak bejelentették: az 5 és 12 év közötti korosztály számára novembertől várható a koronavírus elleni oltások hatósági engedélyezése. Schallenberg kancellár a döntések ismertetésekor hangsúlyozta, hogy az oltottak és gyógyultak számára a jövőben kizárt, hogy a kijárási korlátozás rájuk is vonatkozzon.Ausztriában szeptember közepétől a kórházi intenzív kapacitások leterheltségéhez kötik a járványügyi intézkedések fokozatait. A most bejelentett intézkedéscsomag további két lépcsővel, immáron 5 fokozatúra bővítette az eljárásrendet. A bejelentett döntésekről a végrehajtási rendeleteket a szövetségi egészségügyi minisztérium dolgozza ki a napokban.

Jelenleg az ötfokozatú lépcsőzetes eljárásrend első szintje van érvényben, amely az intenzív ágyak 15 százalékos leterheltségénél lép majd át a második fokozatba. Az egyes fokozatokhoz kapcsolódó korlátozásokról itt írtunk.