Karácsonyi vásárokkal, túrákkal és síeléssel vár a télen Ausztria

Szerző: Kaszás Fanni

Forrás: turizmus.com

 2021. október 14. 17:05

A 2021/22-es téli szezon promóciós kampányára 10 millió eurót különített el az Osztrák Turisztikai Hivatal. A kampány #winterliebe hashtag alatt fut majd, és megmutatja, hogy mivel várják a következő hónapokban az osztrák régiók a külföldi utazókat.

Egyszerre 17 városban indult el ma az Österreich Werbung (ÖW) legújabb turisztikai kampánya, a Winterliebe, vagy angolul Winterlove elnevezésű promóció. Az eddigi legnagyobb büdzséjű kampányt 9 helyszínen személyesen mutatták be a hivatal képviselői, egy hibrid rendezvény keretei között, melyen videón kapcsolták Bécsből Lisa Weddiget, az ÖW júniusban frissen kinevezett vezérigazgatóját.

Ezután Ausztria 5 régiójának (Stájerország, Vorarlberg, Karintia, Bécs és Alsó-Ausztria) képviselői számoltak be a területükön megvalósuló újdonságokról, fejlesztésekről és arról, milyen különlegességekkel várják vendégeiket a téli hónapokban. A tartományi hivatalvezetők Európa Ausztria számára kulcsfontosságú városaiból - Varsó, Brüsszel, Budapest, Amszterdam és Barcelona - kapcsolódtak be az adásba.

 

Mit vár Ausztria az idei téli szezontól?

A sajtótájékoztatón szó esett arról, hogy a 2019/2020-as téli szezon még egészen sok embert vonzott, hiszen csak március 16-án zárták le a vendéglátó- és szálláshelyeket, illetve a sípályákat az országban, de már akkor is érezhető volt a koronavírus-járvány hatása. A 2020/21-es téli hónapokban csak belföldi vendégeket fogadtak, szigorú korlátozásokkal, illetve a kereskedelmi vendéglátóhelyek is zárva tartottak, így a vendégéjszakák száma drasztikusan csökkent, közel 90 százalékos mínusszal zárták az évet.

Az idei téli szezonban azonban jelentős fellendülésre számítanak, hiszen Ausztria ismét fogad szabadidős utazókat, akik - természetesen szigorú szabályok mellett, de - síelhetnek és élvezhetik a síparadicsomok által nyújtott gasztronómiai, program- és hotelkínálatot is.

teli_osztrak

Alsó-Ausztriában újdonság lesz a hajnali, kiscsoportos síelés is a napfelkelte fényében

Fotó: Österreich Werbung

Idén télen az osztrák turizmus kiemelkedő szezont zárhat, a szakemberek abban bíznak, hogy a forgalom a járvány előtti szezonban mért 1 millió  vendégéjszaka felett alakul. Ezért pedig nem csak a promóciós kampányba, de a fejlesztésekbe és alternatív programlehetőségekbe is befektettek.

 

Így utaznak a magyarok Ausztriába

A magyar vendégek a németek és a belföldi turisták mellett a legnagyobb számban vannak jelen Ausztriában. A szezonok közti eltérés jelentős: míg a turisták 60 százaléka választja télen az osztrák desztinációkat, addig nyáron csak 40 százalék. A legnépszerűbb időtöltés a síelés és snowboardozás a magyarok között, de sokan mennek sífutás, túrázás céljából, vagy hogy meglátogassanak egy-egy termálfürdőt, adventi vásárt és élvezzék az ország gasztronómiai különlegességeit.

teli_osztrak

Ausztriában a téli hónapokban a síelés a legnépszerűbb program, de sokan látogatják a termélfürdőket is

Fotó: Österreich Werbung

Lisa Weddig is, az ÖW vezérigazgatója elmondta, hogy Ausztria az elsők között jelentette be a téli biztonsági intézkedéseit, körülbelül két héttel ezelőtt. Ennek hatására megugrott a foglalások száma is. Ugyan korábban már hónapokkal a téli üdülés előtt lefoglalták a szállást az utazók, most ez az időszak lecsökkent pár hétre - a biztonsági protokollok transzparens közvetítése miatt azonban egyre többen vállalják az előfoglalást.

 

Szigorú korlátozások, transzparensen közvetítve

Jelenleg a tervek szerint több lépcsőben, a fertőzések számának változásától függően szigorítanak a korlátozásokon. Az első lépcsőben a 3G szabály marad érvényben, vagyis az oltott, PCR- vagy antigén teszttel rendelkező, vagy felépült turisták használhatják a sífelvonókat és léphetnek be a szállodákba, illetve éttermekbe. A későbbiekben, ha nagyot ugrik a fertőzöttek száma, az otthoni tesztet nem fogadják majd el, illetve kötelező lesz a PCR-teszt a nem oltottak számára.

Lisa Weddig megosztotta azt is a jelenlévőkkel, hogy a kutatások alapján a célcsoportjuk 80 százaléka rendelkezik oltással, így nem aggódnak, hogy a 3G szabály miatt kevesebben érdeklődnének Ausztria iránt, sőt a világos, előre közölt korlátozások miatt szívesebben utaznak az országba. Arról a napokban születik majd döntés, hogy a 3G meglétét csak a helyszínen, vagy már az utazás előtt ellenőrzik.

teli_osztrak

A Winterliebe kampány 13  országban fut majd, 10 millió eurós büdzséből - ez a legnagyobb összeg, melyet Ausztria valaha költött promóciós kampányra

Fotó: Österreich Werbung

Ahogy már arról beszámoltunk, arról még nincs pontos információ, hogy a magyaroktól elfogadják-e az orosz vakcinát, de Salzburg tartomány vendéglátósai megoldást sürgetnek az orosz Szputnyik és a kínai Sinopharm vakcinával beoltott idénymunkások számára, így nem kizárt, hogy velük együtt a magyar turisták számára is enyhítés jöhet majd.

 

A #Winterliebe kampány

A Winterliebe kampány 13  országban fut majd, 10 millió eurós büdzséből - ez a legnagyobb összeg, melyet Ausztria valaha költött promóciós kampányra. Ebből is látszik, hogy az idei téli szezont kiemelt prioritásként kezelik, nem véletlen hogy minden régió és az ott található partnercégek is részesei a kampánynak, az egységes #winterliebe hashtag alatt. A social media mellett a televíziós, rádiós, mozis felületeken is megtalálható lesz a kampány, és influenszerek segítségével is népszerűsítik majd az osztrák téli turisztikai szezont. A vezérigazgató megosztotta azt is, hogy 17 millió potenciális érdeklődővel számolnak, akik közül remélik, minél többen meglátogatják majd az országot.

A kampányra fordított összegből 150 ezer eurót a magyarországi promócióra fordítanak majd, amely mostantól egészen februárig fut majd, főként az online felületeken, print és kültéri hirdetések formájában.

A kampány bemutatása után a tartományok képviselői is elmondták, ki milyen újdonsággal, programokkal és milyen célcsoportot várja a turistákat ezen a télen.

Bécsben természetesen nem a síelésen lesz a hangsúly, de a téli sportok szerelmesei itt is megtalálják a nekik való programot: a városháza előtti téren ismét egy hatalmas jégkorcsolyapályát állítanak fel, ahol két emeleten, 90 négyzetméteren sportolhatunk majd. A karácsonyi vásárok sem maradnak el idén: november közepétől a város közel 20 pontján bukkannak fel a karácsonyi portékákat és finomságokat árusító bódék, köztük a Rathausplatzon és Schönnbrunnban is.

ausztria_karacsony

November közepétől Bécs közel 20 pontján bukkannak majd fel a karácsonyi vásárok bódéi

Fotó: Österreich Werbung/Georg Popp

Vorarlberg téli túrákkal, kirándulásokkal várja majd vendégeit, és egy egészen különleges programmal, ahol a túrázást kötik össze egy szabadtéri színházi előadással. Alsó-Ausztria elsősorban a gyerekes családokra és a kezdő síelőkre koncentrál majd, és ezen a télen újdonság lesz a régióban a hajnali, kiscsoportos síelés is, ahol vezetővel 5-10 fő a szűz havon csúszhat a felkelő nap fényében.

Karintiában a téli sportok mellett különleges programként a tavak és hegyek között megbúvó karácsonyi vásárokat ajánlják, ahol elektromos áram hiányában fáklyákkal és máglyákkal világítanak, egészen romantikus hangulatot kölcsönözve az időtöltésnek. Stájerország pedig új felvonókkal és frissen nyitott, illetve felújított hotelekkel várja majd a síelőket.