Az elhagyott vidámparkok szomorú sorsa

Forrás: turizmus.com

 2019. március 25. 14:51

A szórakoztató parkokat sokszor a sorsukra hagyják, és a természet lassan ismét hatalmába keríti a hajdan gyerekzsivajtól hangos területet.

Talán az ukrajnai Pripjaty vidámparkjának a legtragikusabb a története, mert a csernobili katasztrófa másnapján (!) adták át. A város vezetői azoknak építették, akik az erőműben dolgoztak. Az ominózus napon az épület megrepedt a robbanástól, aminek története ugyanezen a napon véget is ért, hiszen a várost később – sajnos, túl későn – evakuálni kellett. Azóta a természet a park területének nagy részét visszavette, furcsa, apokaliptikus hangulatot teremtve.

Az amerikai Waterbury kisvárosában (Connecticut)  hatalmas kereszt emelkedik a Pine Hill tetején, mintegy mementóként, emlékeztetve egy hajdan oly népszerű turisztikai látványosságra. Valamikor egy ember álma – egy keresztény vidámpark – vált itt  valóra, de ma már ez a bomlás helye. A hatvanas-hetvenes években a park virágzott, évente 40.000 látogatót vonzott. Az alapító 1986-os halála óta a terület elhagyatottá vált. 2010-ben egy tizenévest öltek meg itt, azóta szárnyra kaptak a pletykák, hogy kísértetek járják be éjszaka a környéket.

Az elhagyatott pripjatyi vidámpark Csernobil közelében

Fotó: pixabay.com

A japán Gulliver Park 1997-ben nyílt meg, de a kezdetektől fogva nem volt akkora az érdeklődés, mint amekkorára a beruházók számítottak. Talán két igazi látványosság volt vonzó, egy szánkópálya, valamint, Jonathan Swift klasszikus figurájának, Gullivernek a szobra. Az sem segített a vonzerő növelésében, hogy a parkot eleve rossz helyre építették, az „öngyilkosok  erdejének” közelébe. Japánban sehol másutt nem vetett annyi ember önkezével véget az életének, mint itt. 2001-ben a park végleg bezárta kaput, miután a fő finanszírozó csődbe ment. Ma már szinte semmi sem maradt a parkból, de még mindig látni néhol a hajdani alapokat.

Az ötödik Six Flags Park az Egyesült Államokban, amely 2000-ben nyílt meg, és rögtön nagy sikert aratott. A New Orleans-i létesítményben a szokásos amerikai slágerek aratták a legnagyobb sikert, hatalmas hullámvasutak, témaparkok és rajzfilmfigurák. 2005-ben mégis be kellett zárniuk a parkot a Katrina hurrikán pusztítása miatt. A maradványok –rozsdás acélvázak, betongerendák, romos épületek – ma is láthatók, ezért gyakran bérelik ki forgatócsoportok zombi filmek díszleteként – számol be róla az alltomresor.se