Az osztrákok „harcolnak” a határok megnyitásáért

Szerző: Kovács Balázs

Forrás: turizmus.com

 2020. május 08. 11:15

Május 8-án került sor az osztrák kancellár, a szövetségi turisztikai és az egészségügyi miniszter, valamint a gazdasági kamara (WKO) elnökének videókonferenciájára, amely során a vendéglátás területén tevékenykedő vállalkozásokat tájékoztatták a vonatkozó szabályozásról.

A konferenciát élőben követte Kovács Balázs turisztikai szakértő, aki blogjában az alábbiak szerint foglalta össze az elhangzottakat. Ausztriában az éttermek május 15-től, a szálláshelyek, fürdők, egyéb turisztikai attrakciók pedig május 29-től nyithatnak meg, így a pünkösdi hosszú hétvégére már fogadhatnak vendéget. Távolságtartásra minden esetben ügyelni kell. Beltérben szájmaszk viselése kötelező.

Az éttermekben egy asztalnál maximum 4 felnőtt és gyermekeik ülhetnek. Újdonság, hogy a szabályozás az egy háztartásban élők esetén a fenti korlátozástól eltekint. A kancellár tájékoztatása szerint a szigorú ellenőrzések helyett első helyen a bizalom áll, bízik benne, hogy a vendégek és vendéglátók egyaránt követik az előírásokat. A részletes, kisfilmekkel és to do listával ellátott ajánlásokat és háttérinformációkat a „biztonságos vendéglátás” weboldalon lehet egy helyen megtalálni.

A tájékoztató során a kancellár hangsúlyozta, hogy „harcolunk a határok megnyitása” érdekében azon szomszédos országok esetében, amelyek hasonlóan sikeresek voltak a járvány megfékezésében.

 

A bécsi Augarten park bejárata

Fotó: 123rf

Ha nincs nagyobb veszélye Tirolból Salzburgba utazni, mint Bajorországból Salzburgba, akkor ezt miért ne lehetne megtenni? – érvelt a kancellár. Kérdésre válaszolva elmondta, hogy reményei szerint a főszezonra szabadabban átjárhatóak lesznek, illetve megnyithatnak a határátkelők.

Az egészségügyi miniszter Szingapúr példáján keresztül felhívta a figyelmet arra, hogy nem szabad elbizakodottnak lenni a jó járványügyi eredmények miatt, mert egy kis szikrából újra fellobbanhat a járvány. Éppen ezért a kormányzat készen áll bármikor közbeavatkozni, ha a vírusterjedés kedvezőtlen fordulatot venne.

További kérdésekre válaszolva a turisztikai miniszter elmondta, hogy büfé jellegű szolgáltatás előre kiporciózott adagokkal lehetséges. Rendezvényeket augusztus végéig nem lehet szervezni, de a helyzetet folyamatosan értékelik, s kéthetes szakaszokban döntenek a szabályok módosításáról. Naponta frissülő részletes ausztriai helyzetkép a GD Consulting blogjában ITT.