Életveszélyes jelenleg a Balaton jegén tartózkodni

Forrás: turizmus.com

 2024. január 11. 15:00

A Balaton parti sávjának egyes részein és a kikötőkben kialakult 2-3 centiméteres jég a közlekedésre, valamint a sportolásra is alkalmatlan – hívja fel a figyelmet a Somogy Vármegyei Rendőr-főkapitányság csütörtöki közleményében.

A jégen tartózkodás szabályait a jégbeszakadás miatti balesetek megelőzése érdekében a rendőrök fokozottan ellenőrzik. Helyszíni bírságot szabhatnak ki a szabályszegőkre, és szabálysértési eljárást is indíthatnak ellenük.

A jégen tartózkodás és a közlekedés legalapvetőbb szabálya, hogy a szabad vizek jegére csak akkor szabad lépni, ha az kellő szilárdságú, nem olvad, illetve nem mozog. A gyakorlati tapasztalatok alapján az állóvizek jege akkor tekinthető szilárdnak, ha vastagsága eléri vagy meghaladja a 10 centimétert, és egyben acélos, jó minőségű a szerkezete.

A vékony jégréteg a következő napokban sem fog lényegesen vastagodni, hízzon, hiszen napközben a déli órákra plusz 3-4 Celsius-fok várható, míg éjszaka sem lesz –4  C-nál hidegebb a Balaton mellett.

Nem biztonságos a 2-3 centiméteres, vékony jégréteg a Balatonon

Fotó: 123rf.com

 

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság felhívja a figyelmet az óvatosságra, valamint arra, hogy tilos a szabad vizek jegén tartózkodni:

  • éjszaka és korlátozott látási viszonyok között;
  • járművel, a biztonságos munkavégzés kivételével;
  • kikötők és veszteglőhelyek területén;
  • folyóvizeken

 

Fontos, hogy a jeges vízből, a jégből mentett embert ne vigyük azonnal túlfűtött, meleg helyre, fokozatosan próbáljuk felmelegíteni a testét, a vérkeringését normál módon beindítani, természetesen előzőleg meg kell szabadítani a jeges ruháitól! A bajbajutottat minden esetben orvosi ellátásban kell részesíteni.

A szabályok megszegése miatt 6500-tól 65 000 (ismételt elkövetés esetén 90 000) forintig terjedő helyszíni bírságot szabhatnak ki, vagy szabálysértési eljárást indíthatnak, melyben akár 200 000 forintig szabhatnak ki pénzbírságot – írja a HírBalaton.

Ha bármilyen, jéggel kapcsolatos veszélyhelyzetet észlelnek (beszakadás, süllyedés), azonnal értesítsék a 112-es segélyhívón a vízirendészet járőreit, vagy kérjenek segítséget a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság 1817-es vízi segélyhívón!