Ünnepséggel emlékeztek meg arról, hogy Sümeg 40 éve lett újra város

Forrás: MTI

 2024. január 07. 19:45

Negyven éve nyilvánították ismét várossá Sümeget, ahol a hagyományos városnap a jubileum jegyében zajlott a Kisfaludy Sándor Művelődési Központban.

A Veszprém vármegyei település újbóli várossá avatásának 40. évfordulója alkalmából tartott ünnepségen Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter emlékeztetett: 1984-ben Sümeg nem először kapott városi rangot, hanem visszakapta azt, amit az évszázadok során kiérdemelt, amelyért nemzedékek tucatjai dolgoztak. Negyven éve az akkori Magyarország „bocsánatot kért" Sümegtől a méltatlanság és a méltánytalanság évtizedeiért.

Navracsics Tibor szerint Sümeg ma, újbóli várossá avatásának 40. évfordulóján nagy lehetőségek előtt áll. Utalt arra is, hogy a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program résztvevőjeként Sümeg is sikereket ért el.

A Broadway tánccsoport Sümeg várossá nyilvánításának 40. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen

Fotó: MTI/Katona Tibor

A jelenben élők kötelessége, hogy elődjeikhez méltó módon tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy Sümeg ismét elfoglalhassa méltó helyét a jelen és a jövő kultúrtörténetében, gazdaságában, társadalmi életében –  tette hozzá a közigazgatási és területfejlesztési miniszter.

Végh László polgármester ünnepi beszédében köszönetet mondott a régi nagy elődöknek azért a kulturális és történelmi hagyatékért, amelye ma is büszkék az itt élők, majd a korábbi polgármestereknek és a város lakosságának azért, hogy az elmúlt negyven esztendőben oly sok nehézségen át mostanra virágzó, élhető, 21. századi kisvárossá várossá válhatott Sümeg.

Az ünnepségen közreműködött a Radetzky Lovas Huszár Hagyományőrző Egyesület, a Broadway Táncegyüttes, a Szegedy Róza Női Kar, a Balance Táncegyüttes és Pintér Zoltán énekes.

A városnapon nyitották meg Sümeg régen és ma címmel Szabó Sarolta és Mérnyei Emília közös kiállítását, ahol Szabó Sarolta, egykori rajztanárnő tollrajzait és Mérnyei Emília napjainkban készült fotóit tekintették meg az érdeklődők a Kisfaludy Sándor Művelődési Központban.