Január 14-ig még látható a Barabás-kiállítás a Magyar Nemzeti Galériában

Forrás: turizmus.com

 2024. január 05. 12:22

A tárlat különlegessége, hogy a festőként, elsősorban arcképfestőként ismert Barabás Miklós gazdag életművének részleteit ezúttal olyan grafikai műfajokon keresztül ismerheti meg a közönség, mint az akvarell, a rajz vagy a litográfia.

A 19. századi magyar képzőművészet egyik legmeghatározóbb mesterének művészetét bemutató, Barabás Miklós. A rajz mestere című tárlatán néhány ismert festmény mellett elsősorban olyan rajzok és akvarellek láthatók, amelyekkel korábban még nem találkozhatott a közönség.

A 125 művet felvonultató kiállítás a 125 éve elhunyt művész teljes grafikai életművét átfogja.

Az utolsó héten kurátori vezetéseket, előadást és online programot is ajánlanak a múzeum szakemberei a tárlat mélyebb megismeréséhez.

Róma a Ponte Rottónál, 1835

Fotó: Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria

A kiállítás kurátorai két alkalommal tartanak tárlatvezetést: január 10-én Hessky Orsolya, január 12-én pedig Dsupin Luca mutatja be a tárlatot az érdeklődőknek.

Gräfenberg környéke, 1839

Fotó: Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria

Barabás és Petőfi

Januárban indul a Nagyító, a Magyar Nemzeti Galéria előadás-sorozata. Január 13-án, szombaton 15 órától Bellák Gábor művészettörténész tart előadást Barabás Miklósról és Petőfi Sándorról. 19. századi művészetünk és irodalmunk két jelentős alakja sokkal több mindenben hasonlít egymásra, mint gondolnánk: kiváló alkotók, kortársak, barátok, sőt koruk legjobban fizetett hazai művészei ők, akiket többek között remek humorérzékük is összeköt.

Művész a tengerparton/Önarckép, 1834

Fotó: Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria

Barabás Miklós (1810–1898) a 19. század első felében kialakuló nemzeti festészet egyik legfőbb képviselője. Munkássága szinte az egész századra kiterjedt, de elsősorban a reformkori Pesten bontakozott ki. Festőként kortársairól készült több ezer portréjával vált ismertté, emellett zsánerképeivel is nagy sikereket aratott. Grafikusként, rajzolóként pályafutása jóval sokrétűbbnek mutatja Barabást: ifjúkori utazásainak nemzetközi mércével mérve is kiemelkedő jelentőségű akvarelljeit követően szinte minden műfajban készített rajzokat és vízfestményeket. A sokszorosítás akkor újnak számító műfajában, a litográfiában is maradandót alkotott, a század negyvenes–ötvenes éveiben kortársairól készített kőrajzai arcképcsarnokként elevenítik fel a reformkor politikai és kulturális közéletét.

A tárlat az utolsó hétvégén, január 13-án szombaton 21 óráig látogatható! A kiállításhoz remek kisfilmek is készültek.