Beethoven, a lázadó

Forrás: turizmus.com

 2020. február 26. 17:07

Javában zajlik Németországban a jubileumi Beethoven év, miközben az ország turizmusa büszkén menetel előre. Az évindító sajtótájékoztatós számos tényt és érdekességet hallhattunk, a helyszín önmagában is különleges volt.

A német nagykövet rezidenciája adott otthont a szűk körű, évindító tájékoztatónak, ahol Czeiszing Miklós, a magyarországi képviselet vezetője nemcsak a friss számokról és trendekről tájékoztatott, de betekintést nyújtott a témaév eseményeibe is.

2020-ban Németország Ludwig van Beethoven 250. születésnapját ünnepli, az országmarketing középpontjába ez áll. Emellett fókuszba kerül a természet és az aktív turizmus is.

Az IPK International felmérése szerint az európaiak 2018-ban tett 183,5 millió kulturális utazása közül 21,8 millió Németországba vezetett. Ezzel Németország 12 százalékos piaci résszel az európai utazók első számú kulturális úti célja, megelőzve Spanyolországot és Franciaországot (10 százalék) és az Egyesült Királyságot, valamint Olaszországot (9 százalék).

Czeiszing Miklós, a magyarországi képviselet vezetője nemcsak a friss számokról és trendekről tájékoztatott, de betekintést nyújtott a témaév eseményeibe is a német nagyköveti rezidencián

Fotó: turizmus..com

Impozáns számok

Németország 2019-ben 9. rekordévét könyvelhette el egymás után. A vendégéjszakák száma a 2018-as 87,7 milliót várhatóan 2,6 százalékkal meghaladja.

A magyar vendégek és az általuk eltöltött éjszakák száma is folyamatosan bővül, 10 év alatt 80 százalékos az emelkedés. A vendégéjszakák száma 2019-ben 5,9 százalékkal emelkedett november végéig.

Programok a zeneszerző szülővárosában

A Beethoven-ház: Itt, a Bonngasse 20. szám alatt született a művész. A ház a Rajna-menti város jelképei közé tartozik és részletesen bemutatja látogatóinak a virtuóz zeneszerző életét és életművét.

Beethoven szobra szülőházának udvarában

Fotó: DZT

A világ legnagyobb Beethoven-gyűjteménye itt található.Pontosan a Beethoven-év kezdetén – 2019. december 16-án – egy ünnepélyes megnyitó keretén belül nyílt meg újra a múzeum átfogó felújítási munkákat követően, amelyek során további területtel is gazdagodott. A tárlat része több mint 150 eredeti kiállítási tárgy, mint például kéziratok, képek, levelek, bútorok és használati tárgyak Beethoven életéből.

A Beethoven-körút Bonn városában 17 helyszínt köt össze, amelyek kapcsolatban álltak a művésszel.

 

Digitális eszközök

A DZT minden küldőpiacon a modern digitális kommunikációs formákra épít, hogy a jelenkor szellemében mutassa be Beethoven örökségét. Így például egy virtuális valóság alkalmazással a DZT-rendezvényeken a nemzetközi vendégeknek egyedülálló alkalmuk nyílik arra, hogy Beethovennel élőben a zongoránál kivonatokat „játszanak” a 9. szimfóniából négykezes változatban.

Beethoven, az ember

Fotó: DZT

Ezen felül létezik még egy kiterjesztett valóság alkalmazás is (AR - augmented reality) amellyel „live-fotókat” hozhatunk létre Beethovennel. Egy microsite német, angol, francia, japán és kínai nyelven foglalja össze a jubileum információit és a kultúrturisztikai kínálatot.

A témaévhez dinamikus videó is készült, melyet megtekinthet IDE kattintva.

Emellett a DZT világszerte közösségimédia-kampányokat és influencer-utakat szervez. Nemzetközi médiapartnerével, a CNN-nel közösen öt film kerül felvételre a „Great Big Story” sorozatban, amelyek világszerte a Turner-hálózatban érhetők el.

Benchmarkingra és piaci analízisre alapozva a DZT minden évben több mint 200 kampányt fejleszt ki az úticél Németország márka marketingje érdekében. A marketingkommunikációt olyan éves kiemelt témák egészítik ki, amelyek eseményhez kötöttek és az úti cél Németország mindeddig kevésbé ismert oldalát mutatják be.

Kotta Beethoven kézírásával

Fotó: DZT

 

Beethoven a rocksztár

A zeneszerzőről több érdekes tényt is megtudtunk az évindító sajtótájékoztatón:

  • Beethoven határozza meg a CD-kapacitást. Az audio CD fejlesztésénél a Sony menedzsere, Norio Ohoiga azt írta elő, hogy a 9. szimfóniának rá kell férnie egy lemezre. Az egyik létező felvétel Wilhelm Furtwängler karmesterrel 74 perces volt. Ebből számították ki az audio CD szükséges tárhelykapacitását.
  • Beethoven 2. helyezett a Spotify-on. 5,1 millió felhasználó játszik le Beethoven-műveket havonta. Csak Johann Sebastian Bach népszerűbb a (fiatal) felhasználók körében 5,5 millió lejátszással.
  • Hogy Beethoven nem csak Németországban örvend nagy tiszteletnek hanem világszerte, ezt mutatja egy világtérkép kereken 700 bejegyzéssel Beethoven utca vagy tér elnevezéssel mind az öt kontinensen. Több mint 300 bejegyzéssel Németország vezeti a „Beethoven utca” nemzetközi listáját.
  • Beethoven az űrben Az aszteroida övben egy aszteroida a Mars és a Jupiter között szintén Ludwig van Beethoven nevét viseli.
  • Roll over Beethoven - Chuck Berry 1956-ban vette fel ezt a számot és ezzel összekötötte a Bécsi klasszicizmus hősét az éppen kezdődő rock’n roll zenéjével. Ezután számtalan feldolgozás következett, mint például a Beatles (először 1962-ben a Star Clubban Hamburgban) vagy az Electric Light Orchestra (1972).
  • A dal a 97. helyezett a Rolling Stone zenei magazin „500 Greatest Songs of all Time” listáján.

 

Információk a témaévről: germany.travel/beethoven2020, bthvn2020.de

Kapcsolódó cikkek

Beethoven emlékév Bécsben

2019. december 18.