Betlehemi jászol kiállítás nyílik a Szent István-bazilikában

Forrás: turizmus.com

 2021. december 06. 12:29

A Magyar Kézművességért Alapítvány immár 28. alkalommal rendezi meg a Betlehemi jászol kiállítását, amelynek anyagát idén első alkalommal a Szent István-bazilika lovagtermében mutatják be, december 8-tól január 7-ig.

A sorozatot 1994-ben a római 100 jászol nemzetközi kiállítás mintájára indították el, amelyre hazánk 1993-ban kapott először meghívást.

Az évek során – a kiállítás színesítése, még látványosabbá tétele érdekében – a betlehemi jelenetet vagy annak szereplőit ábrázoló művek mellett olyan alkotásokkal bővítették a pályázati lehetőséget, amelyek a betlehemezés népszokásait örökítik meg, a betlehem mának szóló üzenetét fogalmazzák meg, vagy az adventi-karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódnak, és meghittebbé, ünnepibbé és egyedivé tehetik otthonunkat, asztalunkat, karácsonyfánkat vagy éppen öltözékünket – tudatta az Esztergom-Budapest Főegyházmegye Turisztikai Irodája.

Szárnyasoltárt formázó betlehem

Fotó: Esztergom-Budapest Főegyházmegye Turisztikai Iroda

A pályamunkákat ezúttal is népi iparművészekből és néprajzkutatókból, valamint az esztergomi Keresztény Múzeum és a Ciszterci Egyházközség képviselőiből álló zsűri bírálta el. A zsűri tagjai elsősorban a művészi érték, eszmeiség, esztétikai megjelenés és technikai kivitelezés alapján döntöttek az alkotásokról, az amatőr pályázók esetében a készítők életkorát és személyét is figyelembe véve. A zsűri végül 126 pályázó több mint 200 munkáját választotta ki, amelyek a kiállításon megtekinthetők.