Beutazási nyomtatványt kell kitöltenünk, ha karácsonykor Romániába utazunk

Forrás: MTI/turizmus.com

 2021. december 05. 18:31

Beutazási nyomtatványt kell december 20-tól kitölteniük a Romániába beutazó személyeknek - jelentette be vasárnap Raed Arafat katasztrófavédelmi államtitkár.

Az államtitkár az Alexandru Rafila egészségügyi miniszterrel közösen tartott vasárnapi sajtótájékoztatón tájékoztatta a közvéleményt azokról az intézkedésekről, amelyeket Románia karácsony előtt kíván bevezetni a koronavírus-járvány terjedésének a megfékezésére.

Arafat emlékeztetett arra, hogy a beutazási formanyomtatványt (Passenger Locator Form) sok ország bevezette már. Ez segítséget nyújt a hatóságoknak ahhoz, hogy szükség esetén felvehessék a kapcsolatot a határátlépés után a beutazó személyekkel.

Covid-19 elleni oltást adnak be egy bukaresti oltóközpontban

Fotó: gcallin/123rf.com

"A nyomtatvány kitöltésére azért van szükség, mert tudnunk kell, hogy hol keressük azokat, akik esetleg fertőzöttekkel érintkeztek. Megtudhatjuk tőlük azt is, hogy kik ültek mellettük a buszon vagy repülőn, amikor beutaztak az országba. Tehát ez a nyomtatvány a járványügyi vizsgálat lefolytatásában segít" - idézte Arafatot az Agerpres hírügynökség.

A miniszter kijelentette: az EU tagországaiból érkezőktől továbbra is az EU-s digitális Covid-igazolványt kérik a határnál. Akik nincsenek beoltva, vagy nem estek át az elmúlt hat hónapban a betegségen, és a vörös zónába sorolt országból érkeznek, 72 óránál nem régebbi PCR-teszt felmutatásával tíz napra, teszt nélkül 14 napra kerülnek karanténba.

Magyarországot a vörös zónába sorolta át Románia november 7-től, a magyar állampolgárokra vonatkozó beutazási feltételek a Konzuli Szolgálat oldalán érhetők el.