Budapesten tartja kongresszusát a Nemzetközi Folklórfesztivált Szervezők Világszövetsége

Forrás: MTI

 2021. november 10. 11:36

A világ minden tájáról érkezett 160 vendég részvételével nyílt meg a budapesti Hagyományok Házában kedden a Nemzetközi Folklórfesztivált Szervezők Világszövetsége (CIOFF) 50. kongresszusa.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára köszöntőjében Gulyás Gergely tárcavezető üdvözletét is tolmácsolva elmondta: a néptánc, a népdal, a népi hagyományok meghatározzák egy-egy nép, azon belül egy-egy tájegység kultúráját, arculatát.

Vincze Andrea, a Folklórfesztiválok Magyarországi Szövetségének (CIOFF Hungary) elnöke hangsúlyozta, hogy Magyarország a kezdetektől aktívan részt vett a CIOFF munkájában, és a magyar tagszervezet három éve készül a budapesti kongresszusra. Szimbolikus, hogy a rendezvény nyitóeseményének a Hagyományok Háza, a magyar népművészet fellegvára ad otthont - jegyezte meg.
Szigetvári József, a CIOFF Hungary alelnöke, a CIOFF nemzeti delegáltja arról beszélt, hogy a világszervezet működését a béke, a kultúra, a barátság, jellemzi; a CIOFF egy 112 országot átfogó, nagy nemzetközi közösség.

folklor

A 112 országot egybefogó nemzetközi közösség 160 vendég részvételével nyitotta meg az eseményt a budapesti Hagyományok Házában

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Both Miklós, a Hagyományok Háza főigazgatói főtanácsadója, leendő főigazgatója kiemelte, hogy a népművészeti adatgyűjtés Bartók Béla, Kodály Zoltán és Martin György fémjelezte, klasszikus korszaka Magyarországon immár lezárult, az itteni falvakban már nem él eredeti formájában a néphagyomány, ezért szükség van a néphagyomány intézményi átörökítésére.

Mint a szervezők közölték, a kongresszus szakmai programját kulturális kísérőprogramok egészítik ki, amelyek célja, hogy bemutassák a magyar népi kultúrát és folklórkincset a világ minden tájáról érkezett, nemzetközi szakmai közönségnek.