Harminckét helyszín, száz program a hatodik Bőköz Fesztiválon

Forrás: turizmus.com

 2021. augusztus 05. 12:34

Hatodik alkalommal rendezik meg a Bőköz Fesztivált Baranya megye négy falujában, Kémesen, Szaporcán, Tésenfán és Drávacsehiben augusztus 26. és 29. között.

A szervezők 32 helyszínen 100 összművészeti programmal, az irodalom, a zene, a színház, az alkotó- és képzőművészet, a hagyományőrzés, folklór területén koncertekkel, előadásokkal, kiállításokkal, bemutatókkal, színes programokkal várják a nézőket.

Az Andrásfalvy Bertalan Mintaprogram országos kulturális, közművelődési, turisztikai térségfejlesztő részeként az ingyenes rendezvénynek továbbra is Kémes, Szaporca, Tésenfa és Drávacsehi ad otthont a Duna–Dráva Nemzeti Park Ős-Dráva Látogatóközponttal együtt.

Kémesen az Ormánság nagyszínpadon szerepel a Tóth Vera Quartet, Kollman Gábor Quintetje Gájer Bálinttal, Szarka Gyula, a Mystery Gang, a francia musicalsztár, Stéphanie Schlesser és zenekara, a Grappa Jazz, a Flört zenekar, a Fajkusz Banda, a Pendelyes Táncegyüttes és a Varga Gábor Jazz Trió. A gyerekeket, családokat Boka Gábor produkciója várja.A szaporcai Hétöles-tó színpadon fesztiváltörténeti eseményként a szombati főnapon az ország egyik legnépszerűbb előadója, Rúzsa Magdolna koncertezik. Előző este pénteken Vastag Tamás My Way című műsorával érkezik a Stúdió 11 Ensemble együttessel és vendégeikkel. Ugyanezen a helyszínen fellép a Cinema Sense Trió, valamint a kökényi horvát nemzetiségi táncegyüttes.

A fesztivál célja, hogy az Ormánságnak ebben a térségében is tovább tudják őrizni a hagyományokat

Fotó: Bőköz Fesztivál

Tésenfán Pál Zsolti kultúrkertjében Horányi Juli és triója lép fel. Kósa Zsolt estjével Máté Péter előtt tiszteleg majd. Rudán Joe, a magyar rocklegenda akusztikus műsorral jön a fesztiválra. Szintén ezen a helyszínen látható mások mellett a Ziránó Bábszínház és a Belvárosi Betyárok csapata.

Drávacsehiben a Levendulaszárító színpadon a Harka Táncegyüttes tart műsort. Zenél a Hellokids, a HayDm Street és Tenkes zenekar. A musicalműfaj kedvelőinek Kisfaludy Zsófia és Domoszlai Sándor színművészek énekelnek népszerű slágereket.

Színházi előadásként érkezik a fesztivál falvaiba a Kövek című tanjáték Molnár Anikó és Papp Attila előadásában, és ugyancsak az ő tolmácsolásukban látható a Silentio transeo, a XX. század elhallgatott irodalma pódiumest. A Soproni Petőfi Színház, az Esztergomi Várszínház, a Szolnoki Szigligeti Színház és Forrás Színház koprodukciójában többek között olyan szerzők műveiből hallhatnak részleteket, mint Hamvas Béla, Márai Sándor, Herczeg Ferenc, Fekete István, Sinka István, Szabó Dezső, Wass Albert, Utassy József. A 35 éves jubileumát ünneplő Forrás Színház e jeles alkalomra díszelőadásként Katona Imre, A zuhanás második pillanata című előadást készítette el, amit a fesztiválon is bemutatnak.

A fesztivál alatt számtalan program várja négy településen az érdeklődőket.  Könyvbemutatók, kiállításmegnyitók, kirakodóvásár, lovasbemutató, helyiérték- és mesterségtárlat, templomi koncert szerepel az esemény gazdag kínálatában. Mindemellett természetesen a helyi gasztronómiai kínálattal is találkozhatnak a nézők.

A rendezvénysorozat minden korosztálynak kínál programokat a legkisebbektől a legnagyobbakig, felnőtteknek, családoknak

Fotó: Bőköz Fesztivál

Pataki András fesztiváligazgató a szerdai sajtótájékoztatón elmondta: az Andrásfalvy Bertalanról elnevezett országos kulturális, közművelődési, turisztikai mintaprogramot azért hozták létre a tavalyi sikeres fesztivál után, hogy a falvak közös gondolkodás, stratégia mentén töltsék meg élettel a településeket. Azt szorgalmazzák, hogy a négy településen folyamatos legyen a színes, minőségi kultúra jelenléte. Ennek eredményeként már sikerült elérnünk azt, hogy a Malom befogadó színházi program keretében gyakorlatilag egész évben láthatnak színházi előadásokat mind a négy településen. Nemrég pedig Drávacsehiben lerakták az alapkövét az egykori vadászház helyén létrejövő 24 fős apartmannak és közösségi térnek, amely alkalmas műhelymunkára, kézműves foglalkozásokra, táborozásokra.

Idei újdonság, hogy a kulturális nyitottság, az identitás erősítése és a hagyományőrzés jegyében a roma közösségek mutatkoznak be zenével, tánccal, gasztronómiával a Tésenfán megnyíló Roma-udvarban. Szintén új elem lesz Szaporcán a bőközi kovácstalálkozó, ennek részeként az ország több tájegységét képviselő tíz mester öt padvázat kovácsol majd, melyekhez Szatyor Győző, a népművészet mestere készít faragást.