Csaknem 63 ezren látták a Szegedi Szabadtéri Játékok előadásait

Forrás: MTI

 2023. augusztus 28. 18:58

Huszonkilenc estén csaknem 63 ezer néző látta a Szegedi Szabadtéri Játékok idei évadának 17 különböző programját.

A Szegedi Szabadtéri Játékokon két hónapon át változatos zenei és színházi műsorral várták az érdeklődőket, 29 estén át összesen 17 különböző produkció kínált kikapcsolódási lehetőséget a helybéli és a Szegedre látogató közönségnek. A nyári évad – a két játszóhely összesített eredményei alapján – rekordbevétellel zárult.

A Dóm téren a Szegedi Szimfonikus Zenekar hagyományos Ajándékkoncertjével indult a nagyszínpadi előadások sora, és a rá következő négyből három – a Holdvilágos éjszakán című operett-opera gála, a Chicago és az Ezeregy éjszaka musicalek – a Szabadtéri Játékok önálló produkciójában valósult meg.

A saját előadások mellett napjaink egyik legnépszerűbb musicalrendezését, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház Elisabeth-jét láthatták a nézők.
Az évad nagyszínpadi zárásaként egy új kortárs magyar darabot, Geszti Péter, Monori András és Tasnádi István world musicaljét, az Ezeregy éjszakát játszották ősbemutatóként hat, teltházas estén. Összesen 24 ezer néző láthatta a szórakoztató és szívhez szóló musicalt Bujdosó Nóra látványával, Madarász "Madár" János visual- és világítástervével, Juronics Tamás rendezésében, Trokán Nóra, Bányai Kelemen Barna, Márkus Luca, Tasnádi Bence, Bori Réka, Stohl András és Mészáros Máté főszereplésével. A fesztivál történetének egyik leglátványosabb előadása jövőre is visszatér a Dóm térre, Magyarország legnagyobb színpadára.

Az Ezeregy éjszaka jövőre is látható lesz a Dóm téren

Fotó: Szegedi Szabadtéri Játékok/Facebook

Az Újszegedi Szabadtéri Színpadon hét zenés estet tartottak Zorán, Demjén Ferenc, Debreczeni Ferenc "Ciki" és az Omega Kamarazenekar, valamint Király Linda, Bolyki Balázs és a Bolyki Soul & Gospel kórus, Szabó Győző, Lepés Gábor "Lepe" és Feke Pál, Dolhai Attila, Fischl Mónika, Oszvald Marika és a 100-Tagú Cigányzenekar, Palya Bea, a Kispál és a Lovasi és a világhírű Al Di Meola fellépésével. A hétből öt este teltházas volt.

A kisszínpadi produkciók sorában a Játékszín, a Veres1Színház, a Coopera és a Duna Művészegyüttes is jelen volt egy-egy vendégelőadással. A műfaji sokszínűség jegyében musical: a Menopauza, prózai bohózat: a Pletykafészek, zenés vígjáték: az Egy csók és más semmi, néptáncszínházi előadás: a Héttorony és opera: A kékszakállú herceg vára is színre került a fesztivál kisebbik játszóhelyén.

Az ország számos pontjáról érkező vendégelőadók mellett a Szegedi Nemzeti Színház művészei is megmutatkoztak mindkét játszóhelyen: az operatagozat magánénekesei, az ének- és a tánckar tagjai a Holdvilágos éjszakán, a drámatagozat színészei az Egy csók és más semmi című saját produkciókban léptek színpadra; de néhány művész szerepet vállalt a Chicagóban és az Ezeregy éjszakában is.

A színpadi programok mellett a szervezők az évad során is törekedtek az összművészetiség misszióját szem előtt tartva minél változatosabb kulturális kikapcsolódási lehetőségeket kínálni a nézőknek, akik a fesztivál idei évadára érvényes jegyükkel díjmentesen látogathatják a Regionális Összművészeti Központ kiállításait.