Debrecen szőlőskertje – egy újjáéledő borvidék

Forrás: turizmus.com

 2018. május 23. 11:07

Második alkalommal rendezik meg a Bakator bor- és gasztronómiai fesztivált a romániai Bihardiószegen.

A bihari Érmellék borászati központja Bihardiószeg: ma az érmelléki  borvidék bihari részének 250 hektárnyi szőlőterületéből 80 hektárt a  településen művelnek. Debrecentől alig harminc kilométerre, a  magyar-román határ túloldalán azonnal elénk tárulnak a szőlőskertekkel,  borospincékkel tarkított dombok.

Az érmelléki boroknak a XIX. században is igen jó híre volt: Széchényi  István, aki a IV. Hessen-Homburg Huszárezred hadnagyaként 1821-1825  között Bihardiószegen tartózkodott, nagyra becsülte az itt termett  könnyű fehérborokat: „Fehér asztali borainkat, úgymint a könnyű  Érmellékit, Lajoshegyit, Somlait, Neszmélyit, ízlésem szerint a világ minden fehér borai elé teszem”.

Palackozott Bakator

Fotó: turizmus.com

A vidék zászlósbora évszázadokig a Bakator volt. Piros héjú, kerek szemű, bogyója korán kezd édesedni, de lassan érik, héja vastag, ellenáll a szürkerothadásnak, ezért október második felében szüretelik. Fehér bora lassan érik, de a kitűnő évjáratokban legendás borokat adott. Elég gyakran fehér aszúbort is készítettek belőle – a kínai császár is rendelt belőle 200 üveggel 1872-ben. A II. világháború után a bihari Érmellék településein a Bakator már nem szerepel a termesztésre javasolt és termeszthető szőlőfajták között: jó hetven évre el is tűnt Bihardiószegről.

A fajtát elsőnek Szeremley Huba termesztette újra a Badacsony-hegyen  (2008-tól újra elismert fajta lett Magyarországon). A szatmári Érmelléken 10-12 éve termeszti a fajtát a Bakator Hegyközség 20-25 gazdája Avasújvárosban és környékén. Innen hozott vesszőkkel telepítette újra a fajtát Bihardiószegre a Heit család 2013-ban.

2017-ben a fajta népszerűsítésére Bihardiószeg Önkormányzata első  alkalommal szervezte meg a Bakator bor- és gasztrofesztivált, amikor is a fajta Kárpát-medencei termelői összefogva Debrecen és Bihardiószeg önkormányzatai vezetőivel létrehozták a Bakator Szövetséget.

Idén immár másodszor várja az érdeklődő borbarát közönséget a fesztivál: az egyetlen alkalom, amikor négy ország minden Bakator borát egy helyen végig lehet kóstolni.

II. Bakator bor- és gasztrofesztivál, 2018. május 26. (szombat) 10:00 -
22:00

A fesztiválon a Bakatorok mellett a bihari Érmellék közel húsz borászatának válogatott borai is kóstolhatók majd, miközben a kastélykerti színpadon koncertek, a hajdúsági, bihari és érmelléki mesterek vásárában kézműves portékák és házi finomságok várják a látogatókat.

A fesztivál helyszíne több irányból is megközelíthető:

– a létavértesi kishatárátkelő (nyitva magyarországi idő szerint 6.00 és  22.00 között) után 200 méterre jobbra fordulunk, majd kb. 5 km után  elérjük a település központjában található Zichy-kastélyt (a főútról a  református templomnál jobbra fordulva máris megérkeztünk), Debrecenből 45 km;

– a nyírábrányi nagyhatárátkelő (non stop nyitva) után Érmihályfalván  Nagyvárad felé fordulunk, az E671-es számú főúton haladunk Diosig településig (a vasútállomás után jobbra fordulva áthajtunk a síneken, majd kb. 2 km után elérjük a község központjában található úticélunkat, Debrecenből 77 km.

Románia más időzónába tartozik: a határ átlépése után +1 órával 
számoljunk. A fesztivál a 18 év felettiek számára belépőjeggyel látogatható. A  belépőjegy ára: 10 lej. A belépőjegy megváltásával egy borkóstoló poharat is kap a látogató. A 18 éven aluliaknak a belépés ingyenes.