Egyre több magyar vendége van a szlovákiai Zsolnai régiónak

Szerző: Szerdahelyi Krisztina

Forrás: turizmus.com

 2021. december 02. 18:04

Szlovákia második leglátogatottabb térségében, a természeti és kulturális kincsekben bővelkedő Zsolnai régióban érezhetően nőtt a Magyarországról érkező turisták száma.

Bár a koronavírus-járvány némi megtorpanást okozott, a Szlovák Turisztikai Képviselet marketingtevékenységének köszönhetően az utóbbi négy évben egyre több magyar vendéget fogadnak – mondta Marta Zimanová, a Zsolnai turisztikai régió marketingmenedzsere a Szlovák Turisztikai Képviselet és a budapesti Szlovák Intézet közös rendezvényén.

A felfutás elsősorban a magyarországi bemutatkozási lehetőségeknek, a magyar nyelvű kiadványoknak és a több helyszínen rendelkezésre álló, magyar nyelven hallgatható audio-guide-nak köszönhető. Szlovákia történelmi régiói számára különösen fontosak a magyar vendégek, hiszen sokan a nagy múltú városok, a magyar történelemből ismert helyszínek kedvéért indulnak útnak – tette hozzá.

Zsolna főtere

Fotó: ©milangonda/132rf.com

Hegyek és folyók ölelésében

Természeti szépségeinek, gazdag kulturális és történelmi emlékeinek köszönhetően a Vág felső folyása körül fekvő, határ menti térség Szlovákia egyik legvonzóbb úti célja. Szlovákia kilenc nemzeti parkjából öt a Zsolnai régióban található. Az ország összes turistaösvényének és kerékpárútjának negyede is ezen a vidéken kanyarog: jelenleg 3070 kilométernyi turistaút, 3060 kilométer kerékpárút, öt barlang és öt – akár önálló túraútvonallá fűzhető – kilátó várja az aktív turistákat.

Marta Zimanová elmondta, hogy az attrakciófejlesztésekkel, például a kerékpáros útvonalak építésével arra törekszenek, hogy az egyes térségeket, sőt az országhatárokat is összekapcsolják egymással. A pörgősebb aktivitások kedvelői a vadvízi evezésre alkalmas folyószakaszok, mountain bike-terepek, via ferrata útvonalak gazdag kínálatából is válogathatnak. A legértékesebb természeti kincsek a Kis-Fátra Nemzeti Parkban, a Kysice és a Sztrázsói-hegység védett területein találhatók.

A túrázási lehetőségek mellett a síközpontok, élményfürdők, gyógyfürdők és kulturális látnivalók évente több mint 800 ezer vendéget vonzanak. Összességében Zsolna a második leglátogatottabb régió, a vendégéjszakák számát tekintve pedig hosszú ideje listavezető Szlovákiában.

Az aktív turizmus hívei is kedvükre válogathatnak a lehetőségek közül

Fotó: 123rf.com

2022: Vártúra Nosferatu nyomában

A régió öt UNESCO világörökségi helyszíne közül a magyarok legnépszerűbb célpontja az Árva folyó mellett magasodó Árva vára, a Thurzók reneszánsz sasfészke. Kevesen tudják, hogy 1922-ben itt forgatták a Nosferatu című fekete-fehér, német némafilmet. Friedrich Wilhelm Murnau rendezése a Kárpátok vérszívó vámpírja, Drakula gróf történetének feldolgozásával a filmtörténet számos későbbi vámpírfilmjét inspirálta. A centenáriumhoz kapcsolódva jövőre számos tematikus rendezvénnyel találkozhatunk Árva várában.

Szintén sokan keresik föl a Vág fölötti sziklaormon álló Sztrecsény várát, a Zsolnalitvai várat vagy Zsolna város látványosságát, Budatín várát is. A tájegység népi építészeti emlékekben is gazdag, több szabadtéri néprajzi múzeum is bepillantást enged a vidék egykori paraszti lakosságának életébe. A Nagy-Fátrában fekvő kis falu, Vlkolínec pedig szinte változatlanul megőrizte a jellegzetes hegyi falvak építészeti és kulturális sajátosságait, ezért az UNESCO világörökségi listájára is felkerült.

A helyi tutajosok ősi mesterségét idézi a tutajozás a térség sebes vizein, a Vágon és mellékfolyóján, az Árván. Szintén védett ősi mesterség a vándordrótosoké, ezen a területen a drótosok munkája különösen magas művészi színvonalat ért el, a fennmaradt emlékeket az egyedülálló budatini drótosmúzeumban láthatjuk.

A várak és kastélyok mellett a gyönyörűen helyreállított középkori főterek – Zsolnán és Rajecben – is a védett műemlékek közé tartoznak. Ahogy a szép számmal fennmaradt szakrális épületeket is érdemes kiemelni a látnivalók sorából– ezek egyike az UNESCO világörökség részeként jegyzett 15. századi gótikus fatemplom Turdosson. S ha már szakralitás: a Mária-kultuszáról ismert térségben a zarándokturizmus is egyre népszerűbb, nem véletlen, hogy Lengyelország felé erre halad a közép-európai Mária-út.