Európai látnivalók különcöknek

Forrás: turizmus.com

 2018. május 14. 09:30

A The Guardian munkatársai néhány fura európai látványosságot gyűjtöttek össze, amelyek nem olyan híresek mint az Eiffel torony, vagy a londoni Big Ben, mégis nagyon sokan látogatják őket.

A németországi Schweine Múzeumban minden a röfikről szól. 50 000 tárgy, három szinten,  25 szobában – van nézegetni való. Az egyik legrégebbi háziállat szinte mindenféle  megközelítésben szerepe, mint alapvető élelmiszer és mint művészeti téma is. Természetesen a közeli étteremben is a malacok a főszereplők.

A XVII. században Markus Sittikus fejedelem hellbrunni kastélyában számos rejtett szökőkutat telepített, hogy meglepje vendégeit, ő meg a függöny mögül a hasát fogta, úgy nevetett. A szökőkutak ugyanis váratlanul, figyelmeztetés nélkül mindenki eláztatnak. Ami akkor egy igen drága viccnek számított, most idegenforgalmi látványosság.

Andorra Grandvalira üdülőhelyén a világ egyik legmagasabban fekvő toalettje található, amiből a dolgát végző mindent láthat  a környezetében, őt viszont nem látja senki.

A román Salina Turda 100 éves sóbányája 2010-ben turisztikai látványossággá alakult át. A 120 méterrel a talajszint alatt található elhagyott bányában ma már minigolf, tekepálya, óriáskerék és egy földalatti tó is várja a turistákat.

A román Salina Turda sóbánya

Fotó: turizmus.com

Franciaországban sok kastély található, de csak egy olyan, ahol  90 nyugalmazott harci repülőgép alussza örök álmát. Savigny-lès-Beaune gyűjteményében a repülőgépeken kívül helikopterek, motorkerékpárok, traktorok, régi tűzoltóautók és még vagy ezer másféle régi járgány várja a gépek szerelmeseit.

Állítólag világ egyik legrondább épülete Prága régi televíziós tornya, legalábbis így fogalmaz a Guardian hírét átvevő svéd lap. A még erősen szovjet hatást mutató torony 1986-ban épült, és bár közben átalakították, ma sem a szépségéről híres, hanem inkább a kilátásról és  az ott működő kiváló étterméről.

A francia Tours városától keletre, a Roches-barlangokban található gombamúzeum, nál már csak az amszterdami  Kattenkabinet, azaz a macskatárlat bizarrabb.

Dél-Litvánia Druskininkai helységében figyelemre méltó szoborpark található, a Szovjetunió hajdani politikusainak szobrával, amely hasonlít a mi Memento Parkunkra. Lenin, Marx, Engels, Sztálin oly sokféle kiadásban szerepel, amely már-már komikus hatást kelt. A parkot Stalinland–nek nevezték el, a helyi múzeum pedig a szovjet birodalom legsötétebb oldalait mutatja be.