Fejlesztések a Deseda-tó környékén

Forrás: MTI

 2018. június 14. 15:13

Teljes egészében megújul a Kaposvár közelében található Deseda-tó környéke mintegy három milliárd forintnyi uniós és hazai forrásból, a kaposvári Németh István program részként - közölte Szekeres-Marno Alán, Kaposvár kommunikációs tanácsadója.

A tanácsadó elmondta, a sok elemből álló fejlesztést TOP-os forrásokból és a Modern Városok program támogatásaiból valósítják  meg. A beruházások zöme nyár végéig elkészül. A legnagyobb, 2,4 milliárd forintos eleme a kemping újjáépítése lesz, amely minőségi szálláshely-fejlesztésről is szól, és a tervek szerint 2020-ig valósul meg.

Szita Károly, Kaposvár polgármestere szerdán a helyszínen sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: a cél az, hogy a kaposváriak közkedvelt tava a szabadidő eltöltésére alkalmas jóléti pihenőhellyé váljon.

Deseda-tó, látogatóközpont

 

A város közleményben számolt be arról, hogy az elmúlt három évben 700 millió forintot fordítottak a Deseda-tó környékének fejlesztésére. Az új, 3 milliárd forintos csomagban szerepel útfejlesztés, vizesblokképítés és -felújítás, valamint kikötők, öltözők, pihenőstégek, napozóhelyek és vízi játszótér létesítése. Az érintett vállalkozókkal együtt felújítják a büfésort, és őszig kikotorják a tavat. Az útfejlesztések részeként két új híd, a helyi arborétum legmagasabb pontján pedig kilátó épül. A város fejlesztéseit a SEFAG Zrt. is támogatja.

A korábbi fejlesztések révén létesült már egy kilátó, kialakították a tó körüli kerékpárutat. Felépült a Fekete István Látogatóközpont és a hozzá kapcsolódó madármegfigyelő, a szitakötőház, a teknősles és a madárkifutó. Csónak- és hajókikötő,  vízi játszótér is készült, valamint ökoturisztikai gyalogút létesült 14 kilométer hosszúságban. A Sefag Zrt. saját beruházásaként erdei lombkoronasétányt és madármegfigyelőt alakított ki - áll a város közleményében.