Fesztiválok és vitézi vigadalom Kisnánán

Szerző: Mentusz Károly

Forrás: turizmus.com

 2018. február 06. 12:47

2017-ben közel 52 ezer látogatót fogadtak a kisnánai várban. A mátrai falu népszerű nevezetességének ez volt az eddigi legmagasabb éves vendégszáma.

Kisnána tavaly főleg a hazai turisták egyik kedvelt kirándulóhelye lett – mondta Paulenka László polgármester – sok család és fiatalokból álló csoport is érkezett a településre, hogy megismerje a helyi nevezetességeket. A legtöbben a várban jártak, ahol múzeumpedagógiai foglalkozáson is részt vehettek, a kőtárban pedig megtekinthették Magyarország legnagyobb faopálját. A hárommázsás, különleges kő – amelyet több mint egy évtizede találtak a kisnánai kőbányában – korát a szakértők 15 millió évre becsülik.

Tavaly sok vendéget vonzott a kisnánai vár

 

Megóvják a műemlékegyüttest

A kisnánai várat 2013-ban újították fel, s a turisztikai attrakció azóta sokak körében vált népszerűvé. Az önkormányzat az elmúlt évben is komoly gondot fordított arra, hogy megóvja a műemlékegyüttest. Felújították a vár két feljárati hídjának a padlószerkezetét, valamint az erőd kápolnájának a tornya is új tetőt kapott.

A műemlék része a szlovák tájház is, udvarán 2018 végéig bemutatóteret alakítanak ki és a múltban Kisnánán használt mezőgazdasági eszközökből kiállítást szerveznek.

Kisnánán ebben az évben is több kiemelkedő rendezvénnyel, fesztivállal készülnek a vendégek fogadására. Ezek nagy részét a várban tartják. Április elején például húsvétolásra invitálják az érdeklődőket. Az április végi Tájházak Napján a várat és a falu egykori kovácsműhelyét mutatják be a látogatóknak. Májusban a helyi borászok tartanak kóstolót az Orbán-napi borünnepen.

A vár kőtárában látni  hazánk legnagyobb opálját

 

Baracknap és helyi ételspecialitások

Tavaly ezren voltak kíváncsiak a kisnánai várjátékokra, amelyet ebben az évben is július elején tartanak a Nánai Solymos Vitézek Egyesülete az önkormányzattal közös rendezésében. A látványos parádéra az ország különböző részeiből várnak hagyományőrző csoportokat. A résztvevők – többek között – régi ruhákba öltözve és korbeli fegyverekkel idézik majd fel a törökök ellen vívott  egykori kisnánai várostromot. Ugyancsak júliusban tartják a már hagyományos baracknapot is a várban, ahol az ízletes gyümölcsből lekvárt főznek és ezzel ízesített, frissen sütött palacsintát kínálnak majd a vendégeknek.

Július végén a helyi szlovák nemzetiségi önkormányzat szervezi a kisnánai népiíz-őrző napot, ahol helyi ételspecialitásokat készítenek. Egyebek mellett a sztrapacskát is megkóstolhatják majd az érkezők. Őszre is tartogatnak rendezvényeket. Így október közepén a kisnánai szlovákok napját, valamint a múzeumok őszi fesztiválját, novemberben az András havi disznótorost, decemberben pedig a karácsonyi lélekmelegítőt ajánlják a vendégeknek.

A szlovák tájház is része a műemlékegyüttesnek

Fotók: Mentusz Károly

A bakancsosokra is gondolnak

Mindezek mellett – igények szerint – a bakancsos turistáknak is tartogatnak meglepetést, gyalogtúrára csábítják őket a Mátrában található és Kisnánán is keresztülfolyó Ördögvályú patak völgyébe. A háromkilométeres Ördögvályú-túrát a helyi Solymos Vitézek Egyesületének a kapitánya vezeti majd.

Várhatóan még idén, a falu határában, önkormányzati területen napelemparkot is létesítenek, amely újabb látványossága lesz a településnek.

Kapcsolódó cikkek