Folytatódik az országos strandfejlesztési program

Szerző: Győrffy Árpád

Forrás: turizmus.com

 2020. február 28. 15:39

Országosan 86 strand újul meg a strandfejlesztés 2020-ban zajló harmadik ütemében, közülük 64 a Balaton-parton található – mondta Könnyid László, az MTÜ vezérigazgató-helyettese a balatonfüredi Esterházy strandnál tartott sajtótájékoztatón.

A Magyar Turisztikai Ügynökség Magyarország kormányának támogatásával 2017-ben indította el azt a strandfejlesztési programot, aminek segítségével 2030-ig Magyarország valamennyi szabadvízi strandját meg akarják újítani, és európai színvonalra szeretnék hozni – mondta bevezetőjében Könnyid László.

Könnyid László, az MTÜ vezérigazgató-helyettese

Fotó: Győrffy Árpád

Az első ütemben a 2018-as strandszezonra több mint harminc településen közel 55 fizetős strand újult meg a Balatonnál közel kétmilliárd forintos támogatással. A fejlesztéseknél elsődlegesen a vizesblokkokat vették célba az önkormányzatok és a fejlesztők, de nagyon sok helyen a parti sétány újult meg, és új játszóterek készültek el.

A tavalyi esztendőben újabb fázishoz érkezett a strandfejlesztés. Ebben országszerte 43 szabadstrand újult meg, a Balatonnál 30 strand. Kinyitották a fejlesztési területet, a Balaton mellett már a Dunakanyar és a Tisza-tavi szabadstrandok is lehetőséghez jutottak. Mind a Tisza-tónál, mind a Dunakanyarban olyan strandfejlesztés tudott megvalósulni, összhangban a balatoni szabadstrandokkal is, amire korábban még nem volt példa. A fejlesztés mértéke a tavalyi évben meghaladta a 4,4 milliárd forintot.

 

A strandfejlesztés harmadik üteméhez érkeztünk

A harmadik ütem fejlesztéseinek többségét már a 2020-as strandszezonban igénybe tudják venni a látogatók. Magyarország kormányának támogatásával az az úgynevezett vissza nem térítendő támogatásos konstrukció halad tovább, amelynek a forrása az idei költségvetési törvényben a Turisztikai Fejlesztési Célelőirányzat soron áll rendelkezésre.

Az idei esztendőben 86 strand újul meg közel 3 milliárd forintos össztámogatási értékkel, ezek közül 64 a Balatonnál. Ebben az ütemben a Balaton mellett támogatáshoz jutott a Dunakanyar, a Tisza, a Tisza-tó és a Velencei-tó.A Balatonnál érezhető a kiemelt hangsúly, ezért tartották a sajtótájékoztatót Balatonfüreden, a Balaton partján, az egyik legrendezettebb strandon, és az egyik olyan településen, ahol a legtöbb átgondolt fejlesztés zajlott az elmúlt időszakban a strandok kapcsán.

A Balaton Kiemelt Turisztikai Térség strandfejlesztései garantálják, hogy a belföldi vendégek egyre több vendégéjszakát töltsenek a Balatonnál a nyári időszakban, sőt hosszabbodhat az itt töltött idő is.

A vendégéjszakák jelentős része a nyári hónapokra esik a Balatonnál

Fotó: 123rf.com

A július-augusztusi időszakban a vendégéjszakák száma rendkívül markáns a Balatonnál. A vendégek több mint 80%-a belföldről érkezett tavaly, amihez ha hozzászámítjuk a SZÉP-kártya-költéseket és a SZÉP-kártyán realizált forgalmakat, akkor bizakodóak lehetünk az idei strandszezon esetében is.

A januári számok biztatóak. 2019 januárjában több mint 7 milliárd forint forgalom volt a SZÉP-kártyán, ez 2020-ban már átlépte a 14 milliárd forintot, azaz duplázódott a forgalom.

 

Fókuszban az alap infrastruktúra fejlesztése

Idén a vizesblokkok megújítása az egyik kardinális kérdés, hiszen számos település azzal küzd a Balaton parton, hogy a 60-as 70-es évekből itt maradt mosdóblokkokkal szembesül a vendég, aki európai szintű strandi szolgáltatásokat keres. Egységes arculatot is kapnak majd a strandok, és a kültéri öltözőkabinoknak is megújulnak, hogy akár az egész család együtt át tudjon öltözni.

Az idei esztendőben alapvetően az alap infrastruktúra fejlesztése elsődleges szempont. Ha ez rendben van, és már baba-mama-szoba is található a strandokon, akkor lehet továbblépni, és lehet foglalkozni a vízbe jutás feltételeinek javításával. Ki kell cserélni azokat a lépcsőket, amik szintén a hetvenes, nyolcvanas évekből maradtak számos strandon. A következő ütem aztán a zöldterületek bővítése, hiszen annál hálásabb a vendégsereg, minél több a zöldfelület a strandon. Az átgondolt fejlesztés a következő esztendőben is megy tovább. Az a cél, hogy 2030-ig valóban valamennyi strand megújuljon.


A strand sok mindent elárul a településről

A sajtótájékoztató résztvevőit köszöntötte Bóka István balatonfüredi polgármester, a Balaton Fejlesztési Tanács elnöke is. Többek között arról beszélt, hogy a strand szinte valamennyi Balaton-parti település esetében óriási vonzerő, ezért nem mindegy, hogy hogyan néz ki, milyen állapotban van, milyen módon fogadják velük a vendégeket.

Bóka István (balra) és Könnyid László

Fotó: Győrffy Árpád

Mivel a vendégéjszakák jelentős része a nyári hónapokra esik, a vendégek általában a strandok állapota alapján vonnak le következtetéseket az adott településről.

Könnyid László újságírói kérdésekre válaszolva elmondta, hogy lezárult a vízi csúszdák fejlesztésére kiírt pályázat, jelenleg zajlik az értékelés. Az eredménye heteken belül nyilvánossá válik, akkor lehet majd azt is megtudni, hányan pályáztak összesen. A cél a csúszdák esetében is az, hogy a fejlesztések lehetőleg már erre a szezonra elkészüljenek.