Háborítatlan területté válik a Hortobágy egy része

Forrás: turizmus.com

 2020. június 11. 15:10

24 év várakozás után végre létrehozzák a háborítatlan területeket első nemzeti parkunkban, a Hortobágyon – tájékoztatott a WWF. A természetkedvelő turisták a szabályok betartása mellett ezeket továbbra is látogathatják.

A héten hatályba lépő rendelet alapján hazánkban elsőként a Hortobágyi Nemzeti Parkban létrejön a nemzetközi gyakorlatnak megfelelő övezeti rendszer, ami meghatározza, hogy a védett terület egyes részein milyen típusú tájhasználatra van lehetőség.

A nemzetközi szaknyelvben "magterületnek" is nevezett természeti övezetben alapvető cél a háborítatlanság biztosítása, a lehető legkevesebb emberi beavatkozás mellett.

Az újszentmargitai Tilos-erdő. A természetkedvelő turisták a szabályok betartása mellett továbbra is látogathatják

Fotó: WWF / Gálhidy László

A WWF Magyarország 2012-ben indított kampányt a Duna-Ipoly Nemzeti Park területén található Csarna-völgybe tervezett fakitermelés ellen. A civil szervezet ekkor hívta fel a figyelmet arra, hogy Magyarországon hiába hoztunk létre nemzeti parkokat a hetvenes évektől kezdve, a valóban érintetlen területek egyelőre hiányoznak. A fakitermelés, legeltetés, szántóföldi művelés, bár kisebb-nagyobb korlátozásokkal, de töretlenül megmaradt a védett területek határain belül is. A ritka és veszélyeztetett fajok – például a hiúz, a fekete gólya vagy a réti sas – túlélése szempontjából ugyanakkor nagy szükség lenne a háborítatlan élőhelyekre.

"Nagyra értékeljük az Agrárminisztérium erőfeszítéseit, melynek eredményeképpen létrejöhetett hazánkban az első olyan nemzeti park, ami megfelel a nemzetközi szakmai kritériumoknak. A szikes puszták és mocsarak mellett az újszentmargitai Tilos-erdő is a természeti övezet részévé vált, így elmondható, hogy elsőként a honfoglaláskori erdőssztyepp táj egy ikonikus darabját adjuk vissza a természetnek úgy, ahogy elődeink láthatták.

A mintegy hat Tihanyi-félszigetnyi háborítatlan területen hagyományos tájhasználat – például legeltetés vagy fakitermelés – nem lesz, de a természetkedvelő turisták a szabályok betartása mellett továbbra is látogathatják" – mondta Gálhidy László, a WWF Magyarország Erdő programjának vezetője a közlemény szerint.

 

"Reméljük, hogy a Hortobágyon megkezdődött előrelépés hamarosan folytatódik a többi nemzeti parkunkban, és hasonló övezetek jönnek létre a Bükk-fennsíkon, Gemencen, az Őrségben és a Kis-Balatonnál. Nagyon várjuk, hogy hazánk legnagyobb érintetlen erdőterülete, a Csarna-völgy ugyancsak véglegesen mentesüljön a fakitermeléstől, az ökoturizmus számára is egyedi, vonzó terepet kínálva" – tette hozzá a szakember.


A rovat belföldi turisztikai híreinek megjelenését a SZÉP-kártya szponzorálja.


Kapcsolódó cikkek

Erdőirtás a Bükkben

2019. május 06.