Hamarosan kiállítják a szolnoki vár újonnan feltárt részét

Forrás: MTI

 2019. május 02. 15:15

A Szolnoki Művésztelep építésekor végzett régészeti feltárásokon előkerült egy 1551-1552-ben épült, eredetileg kétszintes kaszárnyaépület alagsori része. Az egykori szolnoki vár részét képező épületmaradvány bemutatására a szolnoki önkormányzat többlettámogatást nyert.

Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere a helyszíni bejáráson tartott sajtótájékoztatón elmondta: a kormány biztosítja a Modern Városok Program keretében megvalósuló Szolnoki Művésztelep fejlesztése című projekthez szükséges 530 millió forint többletforrást. Így a projekt mintegy 2 milliárd forintos teljes forrása biztosítottá vált.

A támogatásnak köszönhetően egy 100 négyzetméteres, teljes egészében alápincézett épületrészt alakítanak ki, amelyben a kaszárnyaépület maradványait mutatják be a nagyközönségnek.

A polgármester elmondta, hogy a kaszárnyaépület helyenként három métert meghaladó magasságú kváderkő falazattal, a déli falon pedig kapuval rendelkezett. Az épületmaradvány nemcsak Szolnok városa számára jelent értéket, mert az Alföldön hasonló méretű 16. századi épület nem található a templomokat leszámítva.

Műrom a szolnoki várban, a Szolnoki Művésztelep kertjében

Fotó: wikipédia

Az eseményen kiosztott sajtóanyag szerint a közelmúlt régészeti feltárásain azonosították az Árpád-kori várat nyugat felől övező vizesárkot, amelynek legalsó szintjéről a Vatya-kultúra cseréptöredékei kerültek elő. Ebből lehet következtetni arra, hogy az ispáni várnak bronzkori előzménye volt. A késő Árpád-kori rétegben egy pontkörökkel díszített, bronz lófigurára bukkantak, fején madárral, amely egy két részből álló lakat testének egyik fele volt.

Ezen kívül részlegesen feltártak egy nagyméretű, 16-17. századi oszmán palotaépületet. Az egyik szoba padlóján találtak egy rézből készített sárkányplasztikát, amely minden bizonnyal egy kardhüvelyt díszíthetett és a Közel-Keletről származik. A kiégetetlen agyagtéglákból emelt épület Magyarországon egyedülálló, hasonlók Anatóliában és a Balkánon voltak.

A rendezvényen elhangzott, hogy a 115 éves Szolnoki Művésztelep fejlesztésének célja a meglevő művészeti és kulturális tevékenységekhez szükséges infrastruktúra biztosítása a műtermek, művészlakások és alkotóterek felújításával, de rendezvényteret, látványműtermeket, stúdiókat és parkolókat is kialakítanak. A művésztelep tavaly indult fejlesztése hetven százalékban már elkészült, a beruházás a tervek szerint jövő év tavaszára valósul meg.

Kapcsolódó cikkek