Három hetes lazítás után ismét korlátozásokat vezetnek be Szardínián

Forrás: MTI

 2021. március 20. 11:27

Olaszország északi régiói úgynevezett sötétvörös, vagyis a lehető legmagasabb járvány-veszélyesség fokozatba léptek át, és Szardínia szigetén ismét korlátozásokat vezetnek be a három hete tartó oldás után – közölte a római egészségügyi tárca péntek este.

A március 15-én bevezetett országos zárlat ötödik napján egyedül a közép-olasz Molise régióban enyhítették a korlátozásokat. A tartomány a vörös színű fokozatból hétfőtől narancssárgára válthat, ami többek között azt jelenti, hogy feloldják az egész napos kijárási tilalmat, amely csak éjszaka marad érvényben, és az általános iskolások visszatérhetnek az iskolapadokba.

Az ország északi részén, amely a járvány tavalyi kezdete óta kiemelt gócpontnak számít, a legmagasabb veszélyességi korlátozások érvényesek: sötétvörösnek Piemont, Lombardia, Emilia Romagna, Friuli-Venezia Giulia, Marche, Trento térsége és a déli Campania számít. Utóbbiakban a vírus-mutációk terjedése miatt továbbra is kritikus a kórházak telítettsége.

Az egészségügyi tárca a korlátozások ismételt bevezetését rendelte el Szardínián is, ahol három hete oldották fel az óvintézkedéseket, egyedül a szájmaszkviselés és a távolságtartás maradt érvényben.

Szardínián ismét emelkedik a szűrt fertőzöttek száma

Fotó: 123rf

Szardínia kormányzója, Christian Solinas alaptalannak nevezte a szigorítást, melyet a szűrt fertőzöttek számának emelkedése miatt vezettek be ismét. A sziget narancssárga fokozatba kerül vissza, vagyis ismét éjszakai kijárási tilalmat rendelnek el, újrazár a vendéglátás, a múzeumok és edzőtermek is.

Pénteken az országosan végzett több mint 300 ezer teszt során majdnem 26 ezer új beteget regisztráltak, amire tavaly ősz óta nem volt példa. A halottak napi száma ismét megközelítette a négyszázat. Több mint egy év alatt a szűrt betegek száma túllépte a 3,3 milliót, a halottaké meghaladta a 104 ezret. Eddig 7,4 millió olaszt oltottak be, 2,3 millióan kaptak második dózist.