Hosszabbítás: a Németországba utazóknak május végéig kötelező a 3G-szabály

Szerző: Wagner Zsuzsa

Forrás: turizmus.com

 2022. április 28. 18:10

A német szövetségi kormány május 31-ig meghosszabbította az országba történő beutazás járványügyi szabályainak érvényességi idejét. A beutazókra így továbbra is a 3G-szabály vonatkozik, tehát csak az oltás, a gyógyultság vagy negatív teszteredmény igazolásával lehet belépni az országba.

A Németországba történő beutazás járványügyi szabályairól szóló rendelet érvényességi ideje április 28-án lejár, ezért a szövetségi kormány a rendelet módosításáról szóló új rendelet megalkotásáról határozott. Ennek értelmében május 31-ig érvényesek a meglévő szabályok. A rendeletet a Szövetségi Tanácsnak (Bundesrat) nem kell jóváhagynia – olvasható a német szövetségi kormány honlapján.

A hosszabbítást azzal indokolták, hogy a világ majdnem minden országa továbbra is érintett a koronavírus-járványban. Az utazások és a határátlépések révén bármikor keletkezhetnek új fertőzési gócok, ezért mindenekelőtt az a cél, hogy Németország lakossága védve legyen az új vírusvariánsok behurcolásától.

A Németországba utazóknak még májusban is szükségük lesz a védettség igazolására vagy negatív tesztre

Fotó: 123rf.com

Németország az EU által engedélyezett oltásokat fogadja el, ezekből legalább két adag beadását kell igazolni (ugyanazon vagy különböző oltóanyagból). A teszt 48 óránál nem régebbi PCR- vagy antigénteszt lehet.

A magas fertőzöttségű rizikóterületekről vagy vírusvariáns területekről érkezőkre más szabályok is vonatkoznak, de ez a Magyarországról beutazókat nem érinti.

A német kormány arról is döntött, hogy az országba érkezők a jövőben nem kapnak sms-t a beutazási és járványügyi szabályokról szóló információkkal.