Németország három lépcsőben enyhíti a korlátozásokat

Forrás: turizmus.com

 2022. március 02. 16:04

Németország három lépcsőben szünteti meg a korlátozásait a következő hetekben, március 20-ra pedig mindössze az alapvető egészségügyi elővigyázatosságokat kell majd betartani.

A Robert Koch Institut (RKI) közleménye szerint jelenleg egyetlen állam vagy régió sem minősül magas kockázatú területnek járványügyi szempontból. Ez azt jelenti, hogy az EU-ból és schengeni térségből utazók, függetlenül a származási országuktól, anélkül léphetnek be Németországba, hogy további beutazási szabályok, például előzetes vizsgálatok és karanténkövetelmények vonatkoznának rájuk – írja a SchengenVisaInfo.com. A belépéshez mindössze egy érvényes oltási, illetve gyógyultsági igazolást vagy egy negatív Covid-19 teszteredményt kell felmutatniuk.

Németország minden olyan oltási bizonyítványt elfogad, amely igazolja, hogy az utazót az elmúlt 270 napban az engedélyezett vakcinák egyikével teljes körűen beoltották. Azok, akik emlékeztető oltást kaptak, szintén korlátozások nélkül léphetnek be.

A gyógyulási igazolásokat 180 napon belül fogadják el. Ami a negatív teszteredményeket illeti, Németország elfogadja a 72 órán belül elvégzett PCR-teszteket és a 48 órán belüli antigén gyorsteszteket.

Az ország azért döntött a beutazási szabályok enyhítése mellett, mert az omikron változat nem okoz olyan súlyos egészségügyi következményeket, mint a többi variáns. A magas kockázati besorolás ezentúl csak azokra a területekre vonatkozik, ahol magasabb fertőzési arányt regisztrálnak.

A harmadik országokból érkező utasok csak akkor léphetnek be, ha teljesen oltottak. A nem beoltott, harmadik országbeli utazók csak akkor léphetnek be az országba, ha nyomós indokuk van rá.

A háromlépcsős enyhítés lépései

A beutazási szabályok mellett a járványügyi szabályokat is enyhíti Németország. Első lépésként a beoltottak és a gyógyultak számára ismét lehetővé teszik a magánrendezvényeket, a résztvevők számának korlátozása nélkül – írja bundesregierung.de.

Fontos azonban, hogy ha nem beoltott személy vesz részt egy összejövetelen, akkor március 19-ig továbbra is érvényben maradnak a korlátozások: csak saját háztartásukban, maximum két másik háztartásba tartozó személlyel találkozhatnak.

Az üzletekbe való belépés országszerte mindenki számára ellenőrzés nélkül lehetséges lesz – a maszk viselésére vonatkozó követelmény azonban továbbra is fennmarad.
Második lépésként március 4-től a kávézókban és éttermekben, valamint az éjszakai szállásokon a 3G szabály (oltott/gyógyult/tesztelt) lesz érvényben. A diszkók és klubok nyitva lesznek a beoltott vagy gyógyult személyek, valamint az emlékeztető oltással rendelkezők előtt.

A harmadik lépésben, március 20-tól kezdődően, az összes védekezési intézkedést feloldják, amennyiben a kórházakban kialakult helyzet ezt lehetővé teszi. Ez magában foglalja az otthoni munkavégzésre vonatkozó előírást is. A munkáltatók azonban továbbra is felajánlhatják az otthonról történő munkavégzés lehetőségét.

nemetorszag_123rf

A harmadik lépésben, március 20-tól kezdődően az összes védekezési intézkedést feloldják

Fotó: 123rf.com

Az egyes enyhítési lépések előtt további értékelést végeznek majd, mielőtt újabb korlátozásokat oldanának fel.

A tartományok önállóan döntenek arról, hogy alkalmaznak-e enyhítő lépéseket azokon a területeken, amelyeknek országos hatása csekély vagy egyáltalán nincs.