Ilyen volt a halottak napi fesztivál Kínában

Forrás: turizmus.com

 2022. április 12. 09:30

Minden évben április elején kerül sor Kína hagyományos halottak napi ünnepségére, a Csingming (Qingmingjie) fesztiválra. A csingming szó szerint sírlesöprést jelent, az emberek ilyenkor rendbe teszik a temetőkben szeretteik nyughelyét, virágot és ajándékokat visznek a sírokhoz.

A több mint 2500 éves múltra visszatekintő ünnep a holdnaptár szerint 106 nappal a téli napforduló után kerül megrendezésre, ez idén április 5-ére esett. A kínaiak ilyenkor három nap szabadságot kapnak, hogy meglátogathassák rokonaik sírját, amelyek gyakran távol esnek a nagy városközpontoktól - számolt be róla a Silk Road Hungary.

Az ünnep fontos része a kínai kultúrának, hitük szerint ugyanis a halál után a vándorló lelkeknek ugyanolyan szükségleteik vannak, mint az élő embereknek: éheznek, fáznak, néha pedig szomorúak és dühösek is. A túlvilági élet kellemetlenségei azonban megfelelő szertartásokkal enyhíthetőek.

A Csingming fesztivál előtt az emberek megtisztítják a sírokat, lesöprik a leveleket és gyomtalanítják a sírok környékét. Később az egész család összegyűlik a sírnál és a család legidősebb tagja gyertyát gyújt. A sírkő mellé étellel teli tányérokat helyeznek el és pénzt szimbolizáló papírokat égetnek, valamint füstölőket gyújtanak. Ezután a család minden tagja háromszori meghajlással tiszteleg az elhunyt előtt.

 

Az öröm és a tavasz ünnepe

Kínában a halottak napját örömteli légkörben ünneplik, a Csingming fesztivál pedig nem csak a sírlátogatásról és a megemlékezésről szól. Április elején Kínában általában gyönyörű, napsütéses az idő, a hőmérséklet enyhe, és a nappalok is egyre hosszabbak.

kina_sarkanyeregetes_123rf

A kínaiak körében népszerű ünnep hagyománya a sárkányreptetés, melyre este az emberek papírlámpásokat kötnek és így csillagként ragyognak az égen.

Fotó: 123rf.com

Éppen ezért Csingming fesztivál kiváló alkalmat kínál egy kis családi kirándulásra vagy hosszabb sétára a napsütéses időben. Ennek a fiatalabb és idősebb kínaiak körében népszerű ünnepnek velejáró hagyománya a sárkányreptetés. Este az emberek papírlámpásokat kötnek a sárkányokra, amelyek csillagként csillognak az esti égbolton.

A fesztivált egy másik ünnep, a Hanshi, vagyis a hideg étkek ünnepe előzi meg, amelynek keretében az emberek egy i.e. 7. században élő nemesemberről, Jia Zhitui-ról emlékeznek meg. Az ünnep elnevezése abból a hagyományból ered, hogy régebben az emberek ebben az időszakban böjtölni kezdtek, valamit felfüggesztettek minden tűzzel kapcsolatos tevékenységet is. Idővel a Hanshi és a Csingming fokozatosan egy fesztivállá egyesült. A Csingming fesztivál időszakának is megvannak a hagyományos ételei. Ezek közé tartozik az édes, zöld rizsgolyó, valamint a sazi, amely egy ropogós, aranybarna csavart tésztaféle. Ezeket az ételeket általában egy-két nappal a fesztivál kezdete előtt készítik el.