Itt van Magyarország kutyabarát strandtérképe

Forrás: turizmus.com

 2023. július 27. 18:55

Míg mi, emberek számos vizes helyszínre menekülhetünk a kánikula elől, négylábú kedvenceink számára limitáltabbak a lehetőségek. A kutyabarathelyek.hu azonban idén ismét összeállította a kutyákat váró strandok listáját.

Az elmúlt években nem csupán az igény nőtt meg a kutyabarát szolgáltatások iránt, hanem a négylábú kedvenceket és gazdáikat egyaránt kiszolgáló szálláshelyek, vendéglátóhelyek és üzletek száma is emelkedett. Ebből a strandok sem maradhattak ki.

A kutyabarát helyekre szakosodott weboldal először 2015-ben gyűjtötte össze a hazai kutyabarát strandokat, akkori összeállításukban 8 helyszín szerepelt, ma pedig már országszerte 22 helyen várják dedikált szolgáltatásokkal a csobbanni vágyó kutyákat.„Semmi akadálya annak, hogy a kutyák a természetes vizek – tavak, folyók – azon részein úszhassanak, ahol nincs fürdésre kijelölt hely és tábla sem tiltja a bemenetelt. A strandokkal azonban más a helyzet: itt számos szabályozásnak kell megfelelni, és az embereknek fenntartott strandokra nem is szabad kutyát bevinni" – mondja Hornyák-Schmidt Zsófia, a weboldal társalapítója.

Itthon már 22 kijelölt strandon fürödhetnek a házi kedvenceink

Fotó: kutyabarathelyek.hu

 

„Bár az egyes fürdetőhelyek előírásai némileg eltérhetnek egymástól, néhány általános szabályt mindenhol be kell tartani. Így például csak féregtelenített, a megfelelő oltásokkal és chippel ellátott kutya használhatja a vízpartot. Beteg, sérült vagy éppen tüzelő állattal ezen területek nem látogathatóak. A kutyák másokat nem zavarhatnak, és ahogy az élet más területein, úgy a strandokon is a gazdi felel értük" – teszi hozzá Máté Krisztián, az oldal társalapítója.

A szakértők szerint a helyi vállalkozók szívesen nyitnak a kutyás vendégek felé, ami jó hatással van a forgalomra és a település turizmusára is. A kutyás szolgáltatások kialakításánál a legfontosabb szempont, hogy védőtávolságot kell tartani az embereket fogadó strandoktól. Javasolják a terület körbekerítését és a zsilipes, vagy rugós kaput is, hogy a kutyák ne tudjanak megszökni. Figyelni kell a megfelelő hulladékgyűjtésre, valamint meg szokták vizsgálni a vízpartot, szükséges-e lejáró elhelyezése, és ha igen, az milyen legyen.

A kutyabarát strandok listája itt érhető el.