Jubileumi Kékszalag újdonságokkal

Forrás: turizmus.com

 2018. június 04. 15:58

Több mint 600 indulót vár a Magyar Vitorlás Szövetség az idei, jubileumi 50. Kékszalag Erste Nagydíjra, amely hozzájárul a balatoni vendéglátás és a vitorlásturizmus fejlődéséhez.

A versenyen a névadó támogató, az Erste meghívására elindul a többszörös olimpiai bajnok osztrák Roman Hagara vezette Red Bull csapat is. Idén ismét lehet jótékonykodni a Kékszalagon: autizmussal élők számára indul gyűjtés. A nagyhajós versenyt megelőzően sor kerül a gyerekek „Kékszalagjára", a Kékpántlikára is, amelyet szintén az Erste Bank támogat.

„Bár a Balatonon évente közel kétszáz vitorláseseményt szerveznek, ezek közül legismertebb és a legnagyobb mezőnyt felvonultató verseny a Kékszalag" - mondta dr. Kollár Lajos, a Magyar Vitorlás Szövetség (MVSz) elnöke a verseny sajtótájékoztatóján.

A jubileumi versenyre a Magyar Vitorlás Szövetség számos különlegességet tervez, többek között a Magyar Pénzverő Zrt.-vel együttműködésben készült egy forgalmi sor, amely tartalmazza a verseny tiszteletére tervezett emlékérmet.

Lökést kaphat a vitorlásturizmus

Holczhauser András, a Magyar Vitorlás Szövetség főtitkárakiemelte: „Bízunk abban, hogy a vitorlástársadalom ünnepén rekordszámú egység áll majd rajthoz, idén több mint 600 hajót várunk. Az esemény rangjának megfelelően nem csak a vitorlázókra gondoltunk, Balatonfüreden, a parton is számos program és érdekesség várja majd az érdeklődőket." Balatonfüred és a Kékszalag összefonódását jelzi az is, hogy a jubileumi esemény pont Anna napon rajtol. A város ikonikus rendezvényét, az Anna Bált a Kékszalag rajtja előtti hétvégén, július 21-én rendezik, amely egyben a tókerülő regattát megelőző Fehér Szalag verseny napja is, így a figyelem már ekkor Balatonfüredre irányul.

A verseny előtt elindul a Kékszalag Roadshow is, amely négy hétvégén át népszerűsíti a versenyt és a vitorlázást a Balaton körül.

Beszédes adatok

Amellett, hogy a korát és hosszúságát tekintve európai szinten élen áll a Kékszalag, az elmúlt évek bizonyítják, hogy minden tekintetben népszerű versenyről van szó. A tavalyi versenyen 526 hajó indult el és a verseny nehézségét és a kihívást mutatja, hogy az indulók közül csak 395 egység ért érvényesen célba. Elsőként a Litkey Farkas vezette Festipay futott be alig több mint 10 órás idővel. 2008 óta pedig a Kékszalagokon átlagosan 547 hajó nevezett a versenyre és 410 futott be, ami közel 75 százalékos befutási aránynak felel meg. Az első Kékszalagot 84 évvel ezelőtt, 1934-ben rendezték. Egészen 2001-ig kétévente rendezték meg a tókerülő versenyt (kivéve a második világháború alatt), azóta pedig évente rajtol a Kékszalag. Így lesz az idei az ötvenedik alkalom. A verseny útvonala légvonalban 155 kilométer.

(Fotók:  Szántó Áron)