Július 15-től újra fogad turistákat a Maldív-szigetek

Szerző: Szántó Zoltán

Forrás: turizmus.com

 2020. június 24. 10:42

Az indiai-óceáni szigetország július 15-től fogadja a külföldi turistákat – jelentette be Ibrahim Mohamed Solih, a Maldív-szigetek elnöke. Érkezéskor minden turista 30 napra szóló ingyenes vízumot kap.

Azokon a szigeteken, ahol nem élnek helyiek, az összes szálláshely – az üdülőszállodáktól a vendégházakig megnyithat. Azok a vendégházak és hotelek, amelyek az egyébként lakott szigeteken működnek, majd csak augusztus elsejétől fogadhatnak vendéget.

Az új szabályok szerint csak a turisztikai minisztérium által regisztrált szálláshely által visszaigazolt szállásfoglalás birtokában lehet belépni a Maldív-szigetekre.

Különleges engedélyek birtokában tranzitszállásra is van lehetőség a lakott szigeteken. A végső szálláshelyen keresztül elvégezhető a tranzitszállás engedélyeztetése.

A július második felében érkező turisták csak egyetlen szálláshelyen tölthetik el nyaralásukat, ez alól csak a tranzitszállás lehet kivétel.

Mindenki álma egy nyaralás a Maldív-szigeteken

Fotó: 123rf.com

Az ország számára kulcsfontosságú a turizmus újraindítása, mivel ez a legfontosabb gazdasági ágazat. A négy hónapig tartó teljes lezárást követő újranyitás szigorú biztonsági és egészségügyi lépések betartásával történik. A biztonságos újranyitás érdekében részletes kézikönyvet adott ki a turisztikai minisztérium.Az országba való belépéshez nincs szükséges előzetes negatív vírusteszteredményre, tünetmentes vendégeknek karanténba sem kell vonulniuk. Azt kérik viszont, hogy azok a személyek, akik az utóbbi 14 nap során találkoztak fertőzött személlyel vagy köhögést, torokfájást vagy légzési nehézségeket tapasztalnak, halasszák el utazásukat.

A repülőgépen minden utas érkezés előtt ki kell töltsön egy egészségügyi nyilatkozatot. Aki repülés közben légzési problémákat észlel magán, annak érkezéskor jelentkeznie kell az egészségügyi hatóság képviselőinél.Érkezéskor minden turista 30 napra szóló ingyenes vízumot kap. Leszállás után a repülőtéren maszkot kell viselni. A turisták testhőmérsékletét ellenőrzik. Aki a vírusfertőzés jeleit mutatja, azon PCR-tesztet végeznek, az utazó költségére. Ezután az illető karanténba kerül az eredetileg lefoglalt szálláshelyén vagy tranzitszállásán. Ha a teszt pozitív, az illető izolációban maradhat a szálláshelyén, vagy bekerülhet valamelyik állami izolációs intézménybe.

Azt javasolják, hogy a turisták töltsék le a „TraceEkee" kontaktuskövető alkalmazást. Az egészségügyi hatóságok a szálláshelyeken is ellenőrizhetik a turistákat.

A szigeteken érvényes szabályokról ezen a linken lehet bővebb információt találni.