Kaposvártól Csisztáig: jól teljesítettek tavaly a somogyi fürdők

Szerző: Gulyás J. Attila

Forrás: turizmus.com

 2022. február 24. 14:22

Több mint 60 ezer vendégéjszakát töltöttek el a vendégek a múlt évben Somogy legjelentősebb termálfürdős településein, ám ennél jóval több kihasználatlan fürdővendég-potenciállal bír a gyógyvizekben kiváltképp gazdag megye.

Le kell szúrni egy hegyes szerszámot néhány száz méterre, és máris feltör a mélyből  a  38-42 Celsius-fokos gyógyvíz  – járja a mondás a termál- és gyógyvizekben gazdag Somogyban. A Horvátország felől érkezők a Dráva menti Barcson, Csokonyavisontán és Nagyatádon, a Balatonnál tartózkodók Hévíz és Zalakaros mellett Csisztafürdőn vagy Marcaliban mártózhatnak meg a sok minden baj gyógyítására alkalmas vízben. Dél-Dunántúl legnagyobb vízterületű termál-, gyógy-, wellness- és strandfürdője Kaposvárott várja a vendégeket.

 

Kiaknázatlan lehetőségek

A megyeszékhely Virágfürdőjét 2021-ben 18 ezren keresték fel, a közép-somogyi Igalnak 15 ezer, Csokonyavisontának 11 ezer fürdővendége volt. Ebből a kaposvári fürdő 2400, az igali 1900, a csokonyavisontai 1384 kereskedelmi szálláshelyet foglalt külföldi érdeklődését keltett fel. Csisztafürdő 2021-es vendégszámáról nincs KSH-adat, a Buzsák közeli gyógyhelyen ugyanis kereskedelmi szálláshely nincs. Az azonban más forrásból ismert, hogy például a fenyvesi kisvasúttal könnyen megközelíthető, messze földön ismert Csisztán évenként több tízezer, elsősorban napi vendég fordul meg és gyógyítgatja bajait.

Kaposvár Virágfürdőjét 18 ezren keresték fel 2021-ben

Fotó: Virágfürdő Kaposvár

A Magyar Fürdőszövetség meglátása szerint a hazai termálfürdők tekintetében még rengeteg kihasználatlan lehetőség van, és nem csak Somogyban. A Termál Online azt írja, hogy a somogyi gyógy- és termálvizes fürdővel rendelkező települések sokkal jobbak és vonzóbbak annál, mint ami csak a kereskedelmi szálláshelyek vendégforgalmi adataiból látható. A húsz legkeresettebb hazai turisztikai úti cél közé pályázó Kaposvár elsősorban a Virágfürdőjének kihasználásával növelné vendégforgalmát. Mint megírtuk, a Hunguest Hotels lesz az üzemeltetője a Virágfürdőbe majd közvetlen átjárással rendelkező, újonnan épülő 120 szobás szállodához, amelyben többek közt helyet kap konferenciaterem, wellnessrészleg és skybar is.

 

Nagyatád duplázna

Dél-Somogy központja, Nagyatád is a fürdőjével erősítené turisztikai vonzerejét. A tizenegyezer lakosú település már ma is felveszi a versenyt egy nagyobb fürdővárossal, merthogy a 19. század eleji építészet stílusjegyeit őrző termál- és gyógyfürdője és termálvizű strandja mellett egy nagy területű strandkomplexum is várja a város vendégeit.

Nagyatád önkormányzata most nagy fába vágta fejszéjét, mivel a Magyar Turisztikai Ügynökségtől remélt 1,2 milliárd forintos pályázati pénzből és saját erőből kétszeresére növelné fürdővendég-befogadási kapacitását.A tervek szerint megújul a fürdő homlokzata, bővítik az öltözőket és a közösségi tereket, kialakítanak egy wellnessrészleget, korszerűsítik a fűtési és gépészeti rendszert, és mert a somogyi föld Nagyatád alatt is aranyat rejt, egy újabb gyógyvizes kutat furatnak – tudtuk meg Ormai Istvántól, a város polgármesterétől.