Karácsonyi kastély szépségverseny

Forrás: turizmus.com

 2017. december 13. 08:38

Az alltomresor.se svéd turisztikai online magazin egy franciaországi palotának és kertnek ítélte a legszebb karácsonyi pompában fürdő kastély címet.

Az 1656-ban Párizstól pár mérföldre épült Vaux le Vicomte kastély építésze még nem felfelé terjeszkedett, inkább széltében vált hatalmassá. A Fouquet pénzügyminiszter számára tervezett épületegyüttes és kert pontosan tükrözi a francia építészetnek az érett barokk korszakra jellemző formáit és alapelveit. André Le Nôtre kertépítész fő művének a Versailles-i kastély parkját tartják, de a Vaux le Vicomte kastélyt sokan még szebbnek ítélik.

A zseniális francia kertépítésznek már a nagyapja is ezt a művészetet gyakorolta, apja pedig a Tuileriák főkertésze volt. A fiú őseinek nyomdokában haladva tizenhat éves korától hat éven át kertépítést és növényápolást tanult.

A francia Vaux le Vicomte kastélyt találták a legszebbnek a svédek

 

 

Mára ez a Párizshoz közeli vidék mesés pihenőhellyé vált, aki teheti, ide menekül az ünnepek előtt, vagy éppen alatt, ha akad még hely a környékbeli panziókban. A kert ma látványosabb, mint megtervezésének idején, hiszen több milliónyi égőcske és fényfüzér emeli ki a francia barokk finom formáit.

Ilyenkor a legnagyobb, ma is magántulajdonban lévő kastély minden szobáját karácsonyi díszbe öltöztetik, az ablakokból pedig a fényben fürdő kertre látni.