Kétnyelvű kiadvány mutatja be a magyarországi török emlékeket

Forrás: MTI

 2014. december 02. 20:06

Török és magyar nyelven mutatja be a magyarországi oszmán–török építészeti emlékeket Pintér Tamás és Sudár Balázs Oszmán–török építészet Magyarországon című könyve, amelyet kedden mutattak be a budapesti Yunus Emre Intézetben.

A török hódoltság korából a Magyarországra maradt oszmán kulturális értékeket mutatja be a Türkinfo első kiadványa, amely nemcsak a még épen megmaradt emlékeket, de a lerombolt, eltűnt, beomlott, a háborúk és az évszázadok alatt elpusztult épületeket is feleleveníti - tájékoztatta Tarik Demirkan, a Turkinfo főszerkesztője az MTI-t.

Az ismeretterjesztő irodalom a tények közlése mellett olvasmányos stílusban mutatja be az épített világ, az oszlopok, a fürdők, a türbék maradványai mögötti kultúrát és szokásokat is.

A keresztény és muzulmán világ összekapcsolódását biztosító dzsámik, templomok és fürdők képei, történetei alapján nem csak a török kori Buda képe, de Pécs, Siklós és Szigetvár is megelevenedik az olvasók előtt, akik a török kori állapot mellett az építészeti emlékek jelenéről is friss képet kaphatnak.

A magyar tájékoztató mellett a török nyelven olvasható információk a Magyarországon élő vagy ide látogató törököket hivatott tájékoztatni.

A török kori hódoltság művelődéstörténetének kutatója, Sudár Balázs történelmi, földrajzi, kultúrtörténeti információit Tarik Demirkan ültette át törökre, a grafikák pedig K. Pintér Tamás munkáját dicsérik, aki többek között Gül Baba türbéjének restaurációs terveit is megalkotta.

A kötetben megjelent rajzok egyedülállók a magyarországi török emlékekkel foglalkozó kiadványok között, hiszen nem fényképek, hanem grafikák formájában mutatják be az épületek jelenlegi állapotát, és idézik meg a múlt emlékeit.