Kiemelkedő évet zárt Debrecen

Forrás: turizmus.com

 2016. március 18. 14:11

A vendégéjszakákat illetően Debrecen tavaly kiemelkedően jó eredményt ért el - közölte a város polgármestere Papp László március 18-án, a debreceni Utazás és szabadidő kiállítás megnyitóján. Vasárnap esti közleményük szerint a vásár 15 ezer látogatót fogadott, sikeresen zárult.

„2015-ben 159 ezer vendég több mint 386 ezer vendégéjszakát töltött el a megyeszékhelyen, ami 2014-hez képest 23,2 százalékos, az országban a legmagasabb növekedés. A vendégek 30 százaléka külföldi, 70 százaléka belföldi turista volt" – hangsúlyozta az eseményen a polgármester. Hozzátette, hogy idén a turisták számának további növekedésére számítanak, amihez jelentősen hozzájárulhat, hogy decembertől a debreceni repülőtér a WizzAir légitársaság bázisrepülőtere, április 11-től pedig elindul a Lufthansa légitársaság München-Debrecen közötti járata.

„Tavaly 180 ezer utas vette igénybe a debreceni repülőteret, az idén az utasszám elérheti a 350 ezret" – emelte ki Papp László, megjegyezve, hogy ez a forgalom tovább növelheti a városban eltöltött vendégéjszakák számát, de akár szállodai fejlesztéseket is eredményezhet.

 

A XXVI. Debreceni Utazási Vásár és Autókiállítás a társkiállítókkal együtt több mint százhúsz kiállító megjelenésével sikeresen lezajlott a hétvégén. Az új helyszín, a Hall és a Nagyerdei Stadion északi rendezvénytere beváltotta a hozzá fűzött reményeket, a látogatottság a szombati szeles időjárás ellenére is meghaladta a 15 ezer főt. A kiállítói és a látogatói vélemények egybehangzóan pozitívan értékelték, hogy a rendezvény továbbra is megőrizte színvonalát és vonzerejét. Több kiállító kiemelte, hogy nagyon szeretik a debreceni vásárokat, mert a látogatók konkrét utazási céllal érkezik, nagyon érdeklődők és nyitottak az ajánlatokra és valóban utazni szeretnének. Elmondásuk alapján idén a belföldi úti célokat keresték legjobban a látogatók. A péntek esti szakmai banketten adták át a 2008-ban alapított „Közönség díj”-at, melyet a kiállítás látogatói szavaztak meg a legszebb standnak, a díjat az idei évben is a Balaton standja kapta.

A díszvendég a Közép-Dunántúl - A királyi régió volt. Lencsés Tamara, a Magyar Turizmus Zrt. közép-dunántúli regionális marketing igazgatója elmondta: igazgatóságuk négy társkiállítóval (Székesfehérvár, Duna-Gerecse, Bakony-Balaton, Velencei-tó) mutatkozott be Debrecenben. Székesfehérvár óriásbáb kísérettel érkezett a cívisvárosba: a 4 méter magas és 2,5 méter széles figurákkal arra kívánták ösztönözni a debrecenieket, hogy kedvet kapjanak egy székesfehérvári látogatásra.

A nyolcéves szünet után megrendezett autókiállításon, a stadion külső rendezvényterén 17 márkát képviselve 60 autót állítottak ki. A várakozások szerint mintegy húszezren is felkereshetik a rendezvényeket, ahol hagyományos vásári programok, táncbemutatók, zenekari fellépések szórakoztatják a közönséget.