Kulturális turisztikai fejlesztés Pásztó történelmi városközpontjában

Forrás: MTI

 2023. február 03. 11:16

A kulturális kínálatot bővítő turisztikai fejlesztés valósul meg a Nógrád vármegyei Pásztón, a történelmi városmagban található középkori hangulatú "Romkert" területén. A Pásztó – Zsigmond király városa című projekt várhatóan júliusra fejeződik be.

Zsigmond király 1407-ben adományozott városi kiváltságlevelet Pásztónak, a projekt erre a múltbéli eseményre büszkén visszatekintve szeretné Pásztót a térség megkerülhetetlen turisztikai célpontjává tenni a városi ranghoz méltó programokkal és élményekkel.

A Pásztó – Zsigmond király városa című projektre a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) pályázatán – 100 százalékos támogatási intenzitás mellett – 383,2 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert az önkormányzat.

A fejlesztés két egymást kiegészítő alapeleme a turisztikai tartalom- és szolgáltatásfejlesztés, valamint az ennek fizikai feltételeit biztosító infrastrukturális beruházás. A turisztikai tartalomfejlesztés keretében több egymást kiegészítő és erősítő szolgáltatást terveznek megvalósítani a meglévő pásztói programkínálat kibővítésével.Létrehozzák a város Zsigmond király korabeli történelmi hagyományait és értékeit bemutató állandó kiállítást, és ehhez kapcsolódóan középkori tematikájú fesztiválokat és rendezvényeket szerveznek.Ez illeszkedik a város hagyományos, nagysikerű Zsigmond-napi rendezvényéhez – mutattak rá, hozzátéve: ezt bővítik ki a középkori piaccal és játszóházzal, a korabeli mesterségek bemutatásával vagy középkori sör-, gasztro- és zenei fesztivállal.

A romkert egy része a városi múzeummal Pásztón

Fotó: Mentusz Károly

 

A középkori tematikájú rendezvények mellett más művészeti és kulturális jellegű kiállításokat, egyéb társadalmi eseményeket, különböző előadásokat, konferenciákat, filmvetítéseket is terveznek.

A fejlesztés azt is célozza, hogy megalapozzák Pásztó turisztikai kiindulópont jellegét. Ennek központi eleme, egy geocaching központ révén a GPS-es célmeghatározást játékosan, középkori "kincsesládát" keresve tanulhatják meg az idelátogatók.A pásztói központból túraútvonalak indulnak, célba véve a környék nevezetességeit, így Hollókőt, Ipolytarnócot, a mátraszentistváni síparkot vagy a Mátra természeti látnivalóit, ezzel is megnövelve az itt eltöltött időt. A fejlesztés további eleme a turisztikai attrakcióknak és rendezvényeknek helyet adó új helyszínek és látványosságok kialakítása.

Az infrastrukturális beruházás központi részeként a történelmi városrészben található Csohány Kálmán Galéria és Gaál István emlékház épületét újítják meg. Az emlékházat egy a műemléki környezetbe illeszkedő, de mégis modern, 80 főt befogadó, több mint 170 négyzetméteres rendezvényházzá bővítik, benne előadótermet is kialakítanak. A felújított Csohány Galéria állandó interaktív kiállításnak ad majd helyet.