Legendás karmesterére emlékezik a Nemzeti Filharmonikus Zenekar a Müpában

Forrás: MTI

 2021. november 04. 14:41

Különleges hangversennyel emlékezik meg legendás karmesteréről és zeneigazgatójáról, Kocsis Zoltánról a Nemzeti Filharmonikus Zenekar szombaton a Müpában. A koncert programjának minden darabja utalás a muzsikus számára fontos életművekre és Kocsis Zoltán tevékenységeire.

A Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében Kocsis emlékest - In Memoriam Kocsis címmel megvalósuló koncert nyitó- és zárószáma, miközben arra emlékeztet, hogy Kocsis Zoltán nagy Liszt- és Bartók-előadó volt, hangszerelői termésének gyöngyszeme - olvasható a Magyar Nemzeti Filharmonikus Zenekar közleményében.

Mint írják, Rachmaninov és Debussy is a zongoraművész-dirigens szíve csücske volt; az orosz mester III. zongoraversenyét Borisz Berezovszkij orosz zongoravirtuóz tolmácsolja, aki többször együtt muzsikált magyar pályatársával.
Borisz Berezovszkij kiemelte: Kocsis Zoltán zenéhez való rendkívüli hozzáállása és hatalmas tudása rá is nagy hatással volt. "Ezért is igen különleges számomra ez a koncert, hiszen részt vehetek egy olyan nagyszerű művész életművének felidézésében, mint amilyen Kocsis" - mondta.

A koncerten nem csak a a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, de a Nemzeti Énekkar is tiszteleg majd a legendás Kocsis Zoltán emléke előtt

Fotó: Müpa

Mint a koncert programjáról írják, Liszt Ünnepi indulója frappáns kezdés, hiszen az energikus mű nyitánynak is beillik, és megemlékezésre - az 1849-es Goethe-centenáriumra - született.

A kifinomult színvilágú, pasztellárnyalatokban gazdag Három noktürn ismét egy meghatározó vonzalmat idéz: Claude Debussy zenéjét, amely a harmadik, Szirének tételben megszólaló női kar jóvoltából arra is alkalmat ad, hogy a koncerten ne csak a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, de a Nemzeti Énekkar is tiszteleghessen Kocsis Zoltán emléke előtt.

A műsort záró Bartók-Scherzo a fiatalkori Négy zongoradarab utolsó tételéből változott át Kocsis hangszerelői műhelyében zenekari kompozícióvá.

A hangversenyt Kovács János vezényli. "Nagy tudású, feddhetetlen szakmaiságú muzsikus, akit Kocsis Zoltán is nagyra becsült" - áll a közleményben.