Magyar napok Rijekában

Forrás: MTI

 2018. szeptember 16. 17:34

Rijekai magyar napok címmel tartanak művészeti, kulturális és gasztronómiai programokkal teli rendezvénysorozatot az isztriai városban szeptember 21. és 23. között.

A Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének (HMDK) tengermelléki-fennsíki megyei egyesülete, valamint a Zágrábi Magyar Intézet és a zágrábi magyar nagykövetség szervezésében az idei rendezvénysorozatot Érdi Tamás zongoraművész nyitja meg péntek este a Hajózási és Történeti Múzeumban.

A város főutcáján, a Rijeka korzón, a városiak legkedveltebb találkozóhelyén szombaton számos kulturális esemény várja az odalátogatókat. Különböző kézműves foglalkozásokkal, népzenével és néptánccal, valamint gasztronómiai különlegességekkel bemutatkozik a település testvérvárosa, Csepel. Gólyalábas, óriásbábos szabadtéri játékával, Az ördögszántotta heggyel a pécsi Bóbita Bábszínház is szerepel, továbbá látható lesz Érdi-Harmos Réka fotókiállítása, valamint fellép a Budapest Music Show roma zenekar és a Hurdy-Gang együttes, amelynek repertoárjában a magyar népzene mellett latin, elsősorban kubai és brazil ritmusok is megtalálhatók. A tengerparton közben a közönség a Bohemian Brass Band, valamint a Beremendi és Villányi Ifjúsági Fúvószenekar hangversenyét hallgathatja.

A Rijekai magyar napokat először 2016-ban rendezték meg

Fotó: wikipédia

Vasárnap a korzón számos horvátországi magyar néptáncegyüttes szórakoztatja majd községet, míg a rijekai HMDK alapszervezet székhelyén a Határon Túli Magyarságért Alapítvány Tárházról házra című vándorkiállítása lesz látható, amely a Magyar Értéktárban és a Hungarikumok Gyűjteményében szereplő baranyai kulturális örökségekből mutat be egy válogatást. A rijekai művészmozi pedig a Puskás Hungary című magyar életrajzi filmet vetíti.

A Rijekai magyar napokat először 2016-ban rendezték meg. A programmal az isztriai városban és annak környéken élő, főleg többségi, horvát lakosságot igyekeztek megszólítani és közelebb vinni hozzájuk a magyar kultúrát. A rendezvény mára az egész várost „belakja”, és színvonalas programmá nőtte ki magát.