Magyarország vár: 5 szabadstrand a Tiszán, ahol tengerparti élmény vár

Szerző: Szegei Andrea

Forrás: turizmus.com

 2022. augusztus 03. 15:35

Szépséges folyónk regényes tájakkal, ízletes halakkal, selymes homokkal borított strandjaival hívogat a déli szakaszán is.

Tiszakécskén évi 2000 óra garantált napsütés és a települést körbeölelő folyó partján lévő szabadstrand várja a látogatókat. A strandolás mellett a Tisza felejthetetlen élményeket nyújt a vízi sportok kedvelőinek és a horgászoknak.

Szabadstrand Tiszakécskén

Fotó: Tiszakécske Város Önkormányzata

A természet rajongóit a Közép-Tisza Tájvédelmi Körzet növény- és állatvilága varázsolja el. Ha pedig mindez nem elég, a tavaly októberben újraindult kisvasúttal a Tisza legnagyobb kanyarulatát is bejárhatjuk.

Kisvasúttal járhatjuk be a Tisza legnagyobb kanyarulatát

Fotó: Tiszakécske Város Önkormányzata

A Csongrád melletti Körös-toroki Partfürdőt sokan hazánk legszebb folyó menti strandjának tartják. A kisgyerekes családoknak is biztonságos választás, mert lassan mélyül a víz, széles, homokos a partszakasz, ahol árnyékot adó napernyők, játszótér, büfék szolgálják a fürdőzők kényelmét.

Keleti kényelmet kínál a Körös-toroki Partfürdő

Fotó: Révész Gábor

A kristálytiszta víz gyorsan felmelegszik, a legapróbbak sem fáznak benne. A strandolás után érdemes megnézni a csongrádi halászházakat, amelyek a település évszázadokkal ezelőtti múltját és kultúráját őrzik.

Csongrádi halászházak

Fotó: Révész Gábor

Mártély szabadstrandja a Holt-Tisza partján igazi kis gyöngyszem. Az alig 100 méter hosszú homokos partszakaszt fás liget övezi. Ha megunnánk a fürdést, akár gyerekekkel is érdemes bejárni a strand melletti erdőben található tanösvényt. Ezenkívül egy vízi tanösvény is kalandozásra hív, ahol pallókon sétálva fedezhetjük fel a folyó titkait.

A Mindszenttől alig másfél kilométerre lévő strand a nyaralók és a vízitúrázók kedvelt helye. Tavaly felújították a büféépületet, az öltözőket, a zuhanyzót és a mosdókat is, a bejáratnál egy új székelykapu, a strand területén játszótér épült. Ide akár kutyával is nyugodtan jöhetünk strandolni, lekerített részen fürdőzhetnek négylábú barátaink.

Lapos Beach Szegeden

Fotó: Tari Róbert

Szeged kedvelt szabadstrandja, a Lapos Beach 2021-ben alapos ráncfelvarráson esett át. Mára hamisítatlan plázshangulatot áraszt: homokos strand, szalma napernyők, napozóágyak, koktélok, napközben sportprogramok, esténként koncertek. Mi más is kellene egy strandolós, nyári naphoz? A belépés ingyenes, a napozóágyakért kell fizetni. Az már csak hab a tortán, hogy a strandról pont a Szegedi Dóm tornyaiban gyönyörködhetünk.


A cikk eredetileg a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány "Magyarország vár" című kiadványában jelent meg. A lap főtámogatója: